BP extra aantrekkelijk dankzij dividend

© REUTERS

De vrije kasstroom van BP komt ook dit jaar waarschijnlijk negatief uit. Maar het dividend maakt het aandeel wel interessant.

De prijs van een vat ruwe olie klom eind 2016 boven 55 dollar na de beslissing van het oliekartel OPEC om het aanbod in de eerste helft van 2017 vrijwillig te beperken. Dat was goed nieuws voor BP, dat vorig jaar een break-evenniveau (winst, noch verlies) voor de vrije kasstroom van 50 tot 55 dollar vooropstelde. Bij een olieprijs tussen of boven die prijsvork zouden de kasstromen dus volstaan om de investeringen in bestaande en nieuwe activa en ook de dividenduitgaven te kunnen betalen.

De ontgoocheling bij de analisten en de investeerders was dan ook groot, toen BP ter gelegenheid van de jaarresultaten dat break-evenniveau verhoogde naar 60 dollar. Dat is een prijs die sinds juli 2015 niet meer gehaald is. De afgelopen weken daalde de olieprijs zelfs opnieuw richting 50 dollar. De kans op een gemiddelde olieprijs van 60 dollar in 2017 is dus beperkt, wat impliceert dat de vrije kasstroom van BP ook dit jaar wellicht negatief zal zijn. Het dividend blijft stabiel en na de recente koersdaling is het rendement van het aandeel opgelopen tot meer dan 7 procent (bruto).

De extra uitgaven zijn dus toe te schrijven aan toegenomen investeringen. BP verkocht sinds 2010 voor meer dan 55 miljard dollar aan activa om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico te kunnen betalen. De groep acht de tijd stilaan rijp om weer vooruit te kijken en deed in het vierde kwartaal al een aantal transacties. BP investeerde onder meer in olievelden in Abu Dhabi, Mauritanië en Senegal en verhoogde zijn belang in een gasveld in Egypte en een project voor vloeibaar aardgas (lng) in Indonesië. Daardoor kwamen de kapitaaluitgaven met 17,45 miljard dollar wel flink boven de verwachte 16 miljard dollar uit. BP maakt zich sterk dat die de komende jaren niet boven 17 miljard dollar zullen stijgen.

Na jaren van inkrimping mikt BP tot 2021 op een gemiddelde jaarlijkse productiegroei van 4 tot 5 procent. De olieproductie, die vorig jaar 3,27 miljoen vaten per dag bedroeg, moet dit jaar al toenemen naar 3,5 miljoen vaten per dag. In 2017 starten zeven nieuwe projecten en tussen 2018 en 2021 komen er nog negen bij. Dat moet de productie naar het einde van deze periode toe opdrijven naar 4,2 miljoen vaten per dag.

Tegelijk zal het break-evenniveau dalen naar 40 dollar. Op basis van een olieprijs van 60 dollar, wat ons een vrij realistische schatting lijkt, zou de upstreamafdeling (exploratie en productie) een vrije kasstroom van 14 miljard dollar moeten genereren. De downstreamafdeling (raffinage) zou daar nog 9 tot 10 miljard dollar aan toevoegen.

Maar zover zijn we dus nog niet. Upstream was in 2016 operationeel nog net winstgevend (25 miljoen dollar). De operationele winst bij downstream daalde op jaarbasis met 29 procent naar 5,25 miljard dollar. Dit jaar zal de schuldpositie oplopen van 35 miljard naar 41 miljard dollar. Daardoor zal de schuldgraad (nettoschuld in verhouding tot het eigen vermogen) klimmen van 27 naar 30 procent. Dat cijfer ligt weliswaar iets boven het sectorgemiddelde, maar is op zich niet onrustwekkend, gezien de verwachte groei van de kasstromen in de komende jaren. Bovendien zijn ook geen grote overnames meer gepland.


Conclusie

De extra investeringen zorgen voor een hogere break-evenprijs, waardoor ook dit jaar de kasstromen niet zullen volstaan om het dividend en de kapitaaluitgaven te dekken. De waardering ligt in lijn met die van de sectorgenoten, maar het dividend maakt BP wel extra aantrekkelijk.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Britse pond

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 89,3 miljard pond

K/w 2016: 40

Verwachte k/w 2017: 14,5

Koersverschil 12 maanden: +38%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10%

Dividendrendement: 7,1%

Partner Content