BP is een onterechte achterblijver

. © TanawatPontchour (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

BP is een achtergebleven aandeel. Ten onrechte: de schulden zijn onder controle en door de hogere olieprijs en de lagere kosten nemen de kasstromen toe. Er is ruimte om de aandeleninkoop te hernemen.

De geïntegreerde energiegroep BP heeft een lastige periode achter de rug. Ze kampt nog altijd met de naweeën van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010. BP moest meer dan 55 miljard dollar aan activa verkopen om de kosten te vergoeden. In 2018 zette het een bedrag van 2 miljard dollar opzij voor herstelbetalingen.

Vanaf volgend jaar moet dat cijfer afnemen. De groep had ook te lijden onder de scherpe daling van de olieprijs van 100 dollar naar minder dan 30 dollar tussen 2014 en 2016. Maar de olieprijs veerde vorig jaar opnieuw op en bevindt zich nu op het hoogste niveau in bijna drie jaar. Dat is goed nieuws voor BP, want de hogere olieprijzen vloeien rechtstreeks door naar de kasstromen.

De resultaten van het hele boekjaar worden op 6 februari gepubliceerd. In het derde kwartaal was de betere situatie op de oliemarkten al duidelijk zichtbaar. De onderliggende nettowinst verdubbelde op jaarbasis tot 1,87 miljard dollar. De upstreamafdeling (exploratie en productie) boekte een bedrijfswinst (ebit) van 1,6 miljard dollar, tegenover een verlies van 224 miljoen dollar een jaar eerder. De bedrijfswinst van de downstreamdivisie (raffinage, trading en chemie) kwam met 2,34 miljard dollar zelfs op het hoogste niveau in vijf jaar uit.

De bedrijfskasstroom (ebitda) lag in de eerste negen maanden van 2017 hoger dan de kapitaaluitgaven en de dividenduitkeringen. Dat betekent dat de vrije kasstroom weer positief is. In die periode bedroeg de gemiddelde olieprijs 52 dollar per vat.

Door een kostenverlaging met 30 procent sinds 2013 is het break-evenniveau gedaald naar 49 dollar. Bij olieprijzen boven 60 dollar per vat stijgen de kasstromen dus exponentieel. De productie zal tussen nu en 2021 met gemiddeld 5 procent per jaar toenemen. Vóór de olieramp in 2010 produceerde BP gemiddeld 4 miljoen vaten per dag. In het derde kwartaal van 2017 waren dat 3,6 miljoen vaten, of 14 procent meer dan een jaar eerder. BP startte vorig jaar zeven olie- en gasprojecten.

Door de investeringen in nieuwe projecten en de terugvallende kasstromen na de daling van de olieprijs was er de voorbije jaren weinig ruimte om de schulden af te bouwen. In het derde kwartaal lukte dat voor het eerst in twee jaar wel. De nettoschuld zakte naar 39,8 miljard dollar, waardoor ook de schuldgraad afnam van 28,8 naar 28,4 procent. Dat cijfer zal verder slinken door opbrengsten uit de verkoop van activa, waaronder enkele olievelden in de Noordzee.

Door de toegenomen kasstromen is er ook opnieuw ruimte om de inkoop van eigen aandelen te hernemen. BP voorziet in een eerste fase een bedrag van 400 miljoen dollar per kwartaal. De groep betaalt een deel van haar dividend uit in aandelen. Het nieuwe aandeleninkoopprogramma is in de eerste plaats bedoeld om de extra aandelen die in omloop zijn, te neutraliseren. De aangekondigde belastingverlaging in de Verenigde Staten is op lange termijn een goede zaak voor BP. Maar op korte termijn is er wel een nadelige impact op de fiscaal aftrekbare verliezen uit vorige periodes. Daarom moet de energiegroep een eenmalige last van 1,5 miljard dollar op zich nemen.

Conclusie

BP is een achtergebleven aandeel. Ten onrechte: de schulden zijn onder controle en door de hogere olieprijzen en de lagere kosten nemen de kasstromen opnieuw toe. Daardoor is er ook ruimte om de aandeleninkoop te hernemen, terwijl het dividend minstens stabiel zal blijven. Tegen 1,4 keer de boekwaarde en met een hoog rendement blijft BP een interessante investering.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Koers: 515,8 pence

Ticker: BP LN

ISIN-code: GB00007980591

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 102,7 miljard pond

K/w 2017: 36

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 5,8%

Partner Content