BP profiteert van hogere olieprijs

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De klim van de olieprijs bezorgt BP een stevige rugwind en dat zal zich laten zien in de kwartaalcijfers.

In het vierde kwartaal van 2018 daalde de olieprijs (Brent) van 86 naar bijna 50 dollar per vat. Intussen is ruim 60 procent van dat verlies goedgemaakt en noteert Brent tegen het hoogste niveau in vijf maanden. De oorzaken van de sneller dan verwachte klim liggen vooral aan de aanbodzijde. Door de productiebeperking staat de output van de OPEC-landen op het laagste niveau in vier jaar. Venezuela is in crisis en ook in Libië escaleert het geweld. De sancties tegen Iran beperken de exportmogelijkheden. De productie in Noord-Amerika draait wel op volle toeren, maar dat is niet voldoende. Tegelijk houdt ook de vraag beter dan verwacht stand. Ondanks een tragere economische groei in China was de consumptie van ruwe olie er nooit eerder zo hoog.

In de jaarcijfers van 2018 was de recente prijsstijging nog niet zichtbaar. Toch klom de onderliggende nettowinst vorig jaar naar 12,7 miljard dollar tegenover 6,1 miljard dollar een jaar eerder. De operationele kasstroom steeg op jaarbasis met een derde naar 26,1 miljard dollar. Dat cijfer houdt geen rekening met de herstelbetalingen na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. BP betaalde daarvoor 3,5 miljard dollar in 2018. De verkoop van activa leverde vorig jaar evenveel op. BP zal ook de komende twee jaar voor 10 miljard dollar aan activa verkopen.

BP moest door de herstelbetalingen jarenlang de vinger op de knip houden en erg selectief zijn met nieuwe projecten. De energiegroep kan daar nu de vruchten van plukken. De groepsproductie klom vorig jaar naar 3,7 miljoen vaten per dag. Dat is het hoogste cijfer sinds 2010 en bevat ook de bijdrage van het Russische Rosneft (1,1 miljoen vaten/dag) waarin BP een participatie van 19,75 procent bezit. Dat belang gaf BP ook recht op een dividend van 620 miljoen dollar.

BP startte vorig jaar zes projecten en begin dit jaar werd ook Constellation in de Golf van Mexico in gebruik genomen. BP mikt tussen 2019 en 2021 op vijf nieuwe projecten. BP heeft nog vijftien projecten in de pijplijn zitten voor de komende jaren. Tussen 2019 en 2021 neemt de productie daardoor met 900.000 vaten per dag toe terwijl de kosten dalen.

In het eerste kwartaal wordt een status quo verwacht. De verkochte activa in Alaska en de Noordzee en de nieuwe activa in de Verenigde Staten zullen elkaar in evenwicht houden. De betalingen voor de olieramp nemen dit jaar af tot 2 miljard dollar.

BP stelt tegen 2021 op basis van de verwachte productieniveaus en een Brent-prijs van 55 dollar per vat een vrije kasstroom van 14 tot 15 miljard dollar voorop. Dat is gezien de recente evolutie van de olieprijs een conservatieve schatting. De reserves bleven ondanks de productieverhoging op peil en inclusief BHP was er zelfs een verdubbeling.

De nettogroepsschuld was eind vorig jaar opgelopen naar 44,1 miljard dollar tegenover 37,8 miljard dollar een jaar eerder. Daardoor klom de schuldgraad van 27,4 naar 30,3 procent. Toch is er geen reden tot paniek. De schuldtoename kan worden verklaard door de overname van de Amerikaanse schalieactiviteiten van BHP Billiton. BP verhoogde vorig jaar het dividend met 2,5 procent. Er werden ook voor 355 miljoen dollar aandelen ingekocht.


Conclusie

De klim van de olieprijs bezorgt BP een stevige rugwind en dat zal zich laten zien in de kwartaalcijfers. Vooral upstream zal kunnen profiteren. Downstream moet rekening houden met lagere raffinagemarges. De stijging van de schuldgraad is tijdelijk. BP combineert productiegroei met een goed gevulde pijplijn en een aantrekkelijk rendement.


Advies: koopwaardig

Risico: hoo

Rating: 1C

Koers: 570,6 pence

Ticker: BP LN

ISIN-code: GB00007980591

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 116,1 miljard pond

K/w 2018: 16

Verwachte k/w 2019: 14

Koersverschil 12 maanden: +20 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: 5,4%

Partner Content