Bpost ziet winst haperen

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De winstwaarschuwing die bpost vorige week moest opbiechten, heeft het postbedrijf ongeveer 30 procent van zijn beurswaarde gekost. Bpost is zijn speculatieve statuut van groeiaandeel kwijt.

De winstwaarschuwing die bpost vorige week opbiechtte bij de presentatie van zijn jaarresultaten, heeft het bedrijf ongeveer 30 procent van zijn beurswaarde gekost. Bpost verwacht dat de recurrente bedrijfscashflow in 2018 landt tussen 560 en 600 miljoen euro. De markt had op 10 à 20 procent meer gerekend. In 2017 boekte bpost nog een recurrente bedrijfscashflow van 575 miljoen euro.

Het bedrijf moet dus alle zeilen bijzetten om het resultaat van vorig jaar te evenaren, terwijl de beurskoers de voorbije maanden gevoelig was gestegen in de hoop dat de bedrijfscashflow dit jaar zou aandikken, onder meer door de bijdrage van het pas overgenomen Radial. Dat speculatieve statuut van groeiaandeel is vorige week in één klap van tafel geveegd. Wat overblijft, is het bekende statuut van dividendaandeel. Al is het risicoprofiel gestegen, omdat er grote twijfels zijn gerezen over de rendabiliteit van Radial en omdat de inkomsten uit de klassieke brievenpost versneld achteruitgaan.

Er is dus zand gekropen in de drieledige strategie om het inkomstenverlies uit brievenpost goed te maken via besparingen, overnames en de groei van de bezorging van pakjes. In 2017 daalde het binnenlandse briefverkeer met 5,8 procent, wat het postbedrijf 61 miljoen euro aan bedrijfscashflow heeft gekost, ook omdat het de postzegelprijs niet mocht verhogen. Dit jaar verwacht bpost dat het briefverkeer met 7 procent daalt, al zal de hogere postzegelprijs nu wel voor enig soelaas zorgen. Die jaarlijkse krater in de resultatenrekening kan nog lang niet worden gevuld met meer winst uit het bezorgen van pakjes. In volume steeg het aantal bezorgde pakjes met 30 procent, maar de gemiddelde prijs daalde met 6,9 procent. De bezorgkosten nemen toe in lijn met de stijgende volumes, zodat de pakjesdienst geen wonderdivisie is die de winst op peil kan houden.

De grootste ontgoocheling is de winstbijdrage van de onlangs overgenomen bedrijven. In de herfst betaalde bpost 700 miljoen euro (of een royale 12 keer de bedrijfscashflow) voor de Amerikaanse logistiekedienstenverlener Radial, wat het bedrijf toegang gaf tot de grote maar competitieve Amerikaanse markt van logistieke diensten voor internethandel. Radial zal over heel 2018 nauwelijks meer bedrijfscashflow genereren dan in de laatste anderhalve maand van 2017. CEO Koen Van Gerven wilde niet herhalen dat Radial tegen 2020 zou bijdragen aan de winst van bpost. Radial verliest klanten en de medische kosten voor het personeel lopen hoger op dan verwacht. Er is dus veel werk aan de winkel bij Radial, dat door bpost wordt gezien als dé sleutel om de winst van bpost op termijn minstens op peil te houden.

De resultaten van 2017 laten een onveranderd dividend van 1,31 euro per aandeel toe. Mogelijk kunnen de resultaten van 2018 leiden tot een kleine daling van het dividend. De balans van bpost blijft sterk, ook al is de royale kaspositie door de overname van Radial veranderd in een nettoschuldpositie van 292 miljoen euro.

Conclusie

Ons vorige koopadvies tegen 24 euro was gebaseerd op stabiele winsten en dividenden. De verrassend slechte vooruitzichten voor dit jaar hebben een einde gemaakt aan de hoop op winstgroei en plaatsen vraagtekens bij de mogelijkheden van bpost om de winst en het dividend op peil te houden. De waardering is door de crash van het aandeel opnieuw zeer schappelijk, getuige de koers-winstverhouding van 12, het dividendrendement van 6,5 procent en de ondernemingswaarde van 7 keer de bedrijfscashflow. Het risicoprofiel van het aandeel is echter gevoelig gestegen. Het advies gaat daarom van kopen naar houden.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 19,5 euro

Ticker: BPOST

ISIN-code: BE0974268972

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 4 miljard euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 12

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -23%

Dividendrendement: 6,4%

Partner Content