Calls op het gewantrouwde bpost

. © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

CEO Koen Van Gerven heeft weinig mogelijkheden om het tij bij bpost te keren. Met geschreven calls kunnen aandeelhouders proberen een deel van het verlies goed te maken.

Topman Koen Van Gerven is kop van jut. De staking van de postbodes is nu wel voorbij, maar de reputatieschade is groot. Enkele belangrijke klanten, zoals de schoenenverkoper Tors en de elektronicaketen Coolblue, zijn erg ontevreden en dreigen met een vertrek.

Van Gerven heeft geprobeerd om het Nederlandse PostNL over te nemen. Dat is mislukt. Dan maar het Amerikaanse Radial. Die overname lukte wel, maar de problemen met die e-commercespeler zijn haast niet te overzien. De goodwill op Radial moest al met 132 miljoen euro worden verminderd. Radial dreigt problematisch te worden.

Bij dividendjagers wordt bpost al jaren geroemd om het royale dividend. Dat lijkt nog het enige dat de koers enigszins kan rechthouden. Maar ook op dat gebied wankelt het vertrouwen. Als het huidige dividend wordt aangehouden, zal de nettowinst van bpost dit en volgend jaar niet volstaan om dat dividend uit te betalen. Het zal dus deels uit de reserves moeten komen. Ofwel moet een drastische en misschien dramatische beslissing worden genomen door het dividend te verlagen. Maar dat zou wellicht de bodem onder de aandelenkoers wegnemen.

Van Gerven heeft niet veel mogelijkheden om de situatie om te keren. Verdere kostenbesparingen lijken nog nauwelijks mogelijk, terwijl de concurrentie bikkelhard is. Bovendien waren de cijfers vorig jaar niet goed. We stellen aandeelhouders voor met geschreven calls een deel van het verlies proberen goed te maken.

Geschreven call

Schrijf de call bpost maart 2019 met uitoefenprijs 10,00 euro @ 0,77 euro

Calls op bpost zijn niet veel waard. Dat is kenmerkend voor een aandeel dat al geruime tijd wordt geweerd. Maar met dit contract, dat afloopt op 15 maart 2019, haalt u toch nog bijna 8 procent van de huidige waarde van het aandeel op. We gaan er dus van uit dat de aandelenkoers nog even in het sukkelstraatje zal blijven. Zolang de koers rond 10 euro blijft hangen, doet u niets en behoudt u de premie.

Rond dit niveau ligt steun, mede door het hoge dividend. Mocht de koers ondanks de lagere waardering nog verder zakken, dan ligt de weg naar nog veel lagere koersen open. We kunnen dan beslissen opnieuw calls te schrijven met een nog lagere uitoefenprijs. Mocht het tij toch keren en gaat de beurskoers weer omhoog, dan spreken we van een echte trendommekeer als de weerstand rond 13,50 euro wordt doorbroken. We zouden dan de aandelen uiteraard moeten leveren tegen 10 euro. Maar zover is het nog niet.

Partner Content