CF Industries klopt de verwachtingen

© CF Industries

Alles wijst erop dat de bodem voor de meststoffenmarkt eindelijk in zicht is. Daar kan CF Industries van profiteren. De top van de meststoffenproducent mikt op een prijsherstel in 2018.

De kwartaalresultaten op 3 mei hebben ons niet tegengesproken. De recente adviesverhoging voor CF Industries naar ‘koopwaardig’ (rating 1B) is gerechtvaardigd omdat er almaar meer signalen zijn dat de meststoffenmarkt aan het uitbodemen is. Dat mag ook wel, want de crisis houdt al vele jaren aan.

De meststoffengigant leed in het eerste kwartaal van 2017 nog een nettoverlies van 23 miljoen dollar of -0,10 dollar per aandeel tegenover 320 miljoen dollar of -1,38 dollar per aandeel in het laatste trimester van vorig jaar en 26 miljoen dollar nettowinst of 0,11 dollar per aandeel in de eerst drie maanden van vorig jaar. Maar daar zaten een aantal eenmalige afschrijvingen en waardeverminderingen bij. Keken we naar het recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) nettoresultaat, dan was er toch een winst van 11 miljoen dollar in het rood of 0,05 dollar per aandeel, te vergelijken met een analistenconsensus van 0,02 dollar per aandeel. Dat is lichtjes boven de verwachtingen in vergelijking met een stuk onder de verwachtingen het vorige kwartaal. Ook goed nieuws was dat voor het eerst in meerdere kwartalen de omzet met 1,04 miljard dollar lichtjes boven de kwartaalomzet van dezelfde periode vorig jaar (1,00 miljard dollar) en de gemiddelde analistenverwachting van 993,5 miljoen dollar uitkwam. CF Industries verkocht nooit meer meststoffen dan in de periode van januari tot maart 2017. De gemiddelde prijs bedroeg 307 dollar per ton. Dat is beter dan de 277 dollar per ton in het laatste kwartaal van 2016, maar 15 procent onder de gemiddelde verkoopprijs tijdens het eerste trimester van 2016 (362 dollar per ton).

CF Industries is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld van stikstofhoudende meststoffen of nitraten (chemisch symbool N). De CF-top mikt pas in 2018 op een echt prijsherstel na een uitbodeming in de loop van 2017. De gemiddelde analistenverwachting voor het tweede kwartaal bedraagt 27 dollarcent per aandeel, wat nog altijd onder de 0,33 dollar per aandeel is van het tweede trimester van vorig jaar.

Conclusie

CF Industries geeft aan zowat enige speler te zijn die nog capaciteit bijbouwt en verwacht na 2017 dat de groei van de vraag weer die van het aanbod zal overtreffen. Dat maakt een prijsherstel geleidelijk aan mogelijk. In de overtuiging dat stilaan het ergste achter de rug is, verwachten we de komende maanden een koersherstel.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 6,0 miljard dollar

Verwachte k/w 2016: 63

Verwachte k/w 2017: 54

Koersverschil 12 maanden: -17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -19%

Dividendrendement: 4,7%

Partner Content