CF Industries

CF Industries doet het op de beurs fantastisch en was veruit de beste belegging voor het landbouwthema in de voorbeeldportefeuille het afgelopen anderhalf jaar.

De fusie tussen CF Industries en Yara International gaat niet door. De gesprekken om de grootste meststoffengroep ter wereld in de stikstofhoudende meststoffen te vormen, met een zakencijfer van 20 miljard USD, zijn stopgezet. Nochtans was het geografisch vrijwel een perfecte match: het actieterrein van CF Industries bevindt zich haast uitsluitend in Noord-Amerika, terwijl Yara 80% van zijn omzet buiten Noord-Amerika haalt. Yara kon aan CF een sterk wereldwijd distributienetwerk aanbieden, terwijl Yara tuk was op de lage kostenbasis van CF door het Noord-Amerikaanse schaliegas.

Dat de Noorse overheid, die 36% procent van Yara bezit, een belangrijke vinger in de pap van de fusiegroep wilde houden, was een van de struikelblokken. Een ander was dat de Amerikaanse autoriteiten paal en perk willen stellen aan de tax inversion, het verplaatsen van de hoofdzetel van een bedrijf buiten de Verenigde Staten om de belastingfactuur te drukken. Buiten het belastingvoordeel had CF niet zo heel veel met de fusie te winnen.

CF Industries werd in 1946 opgericht en kreeg pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange tegen amper 16 USD per aandeel. CF Industries verkoopt hoofdzakelijk de geproduceerde meststoffen aan de Amerikaanse boeren en profiteert volop – anders dan Yara – van het schaliegasvoordeel in deze energie-intensieve sector.

Het management van CF kwam al enige tijd geleden onder meer onder druk van het hedgefonds Thrid Point LLC om meer aan de aandeelhouders uit te keren. CF kwam dan als reactie daarop met het plan om een master limited partnership (MLP) op te richten. MLP, de nieuwe rage op Wall Street, is een vennootschapsstructuur die zich tussen aandelen en obligaties bevindt en toelaat geregeld cash aan de bezitters uit te keren. De structuur richt zich vooral tot de energiesector. Daarnaast werd het dividend serieus opgetrokken. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd het kwartaaldividend verhoogd van 0,4 tot 1 USD per aandeel. Vanaf het derde kwartaal van dit jaar kwam er nog eens 50% bij (van 1 naar 1,50 USD per aandeel per kwartaal).

CF heeft strategisch duidelijk gekozen om zich toe te leggen op stikstofhoudende meststoffen, want de fosfatenbusiness werd voor 1,4 miljard USD verkocht aan Mosaic. Men zal nu weer autonoom mikken op een verhoging van de productie. Door de sterke oogsten en lage prijzen staan ook de prijzen van meststoffen onder druk, en dat weegt op de winsten van CF Industries.

Voor het lopende boekjaar bedraagt de analistenconsensus 20 USD per aandeel, te vergelijken met 23,6 USD winst per aandeel voor 2013 en zelfs de recordwinst van 27,9 USD per aandeel voor boekjaar 2012. En een spectaculair winstherstel voor volgend jaar wordt ook niet verwacht op basis van een gemiddelde winstverwachting van 20,9 USD per aandeel voor 2015. De omzet zou dit jaar op 4,7 miljard USD uitkomen, tegenover 5,5 miljard USD vorig jaar.

Conclusie

CF Industries doet het op de beurs fantastisch en was veruit de beste belegging voor het landbouwthema in de voorbeeldportefeuille het afgelopen anderhalf jaar. De onderwaardering is tegen 12,5 keer de verwachte winst 2014 wel verdwenen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content