Cisco Systems

Cisco profiteerde van erg lage verwachtingen, die het zelf in de hand werkte.

Cisco is, net als talrijke andere klassieke technologiebedrijven, druk bezig zichzelf heruit te vinden. De inkomsten uit de verkoop van netwerkapparatuur (routers en switches) staan onder druk. Dat is het gevolg van de toenemende concurrentie van kleinere bedrijven die producten met dezelfde functionaliteit vaak veel goedkoper kunnen leveren. Daarnaast is er de trend van Software Defined Networking (SDN), waarbij voor bepaalde, complexe netwerktaken niet langer aparte hardware nodig is, maar het beheer ook met gespecialiseerde software kan gebeuren.

Door tegenvallende resultaten bleef het aandeel de voorbije twaalf maanden 15% achter op de prestatie van technologie-index Nasdaq. Sinds begin dit jaar werd die achterstand echter omgebogen in een voorsprong van 10%. Na de recente kwartaalresultaten klom het aandeel naar het hoogste niveau in acht maanden. De cijfers waren nochtans niet spectaculair, maar Cisco had voor zichzelf de lat wel erg laag gelegd. De groeidoelstelling op lange termijn werd vorig jaar tot twee keer toe verlaagd, een eerste keer van 10% naar 5 tot 7% en nadien nog eens naar 3 tot 6%. Dit boekjaar, dat eindigt in juli, zit er zelfs helemaal geen groei in.

De omzet daalde op groepsniveau voor het tweede kwartaal op rij met 5,5%, tot 11,55 miljard USD. Dat was iets beter dan verwacht, want na het vorige kwartaal werd een daling met 6 tot 8% vooropgesteld. In de laatste drie maanden van het fiscale boekjaar zou de omzet op kwartaalbasis opnieuw met 4 tot 6% moeten toenemen, tot 12 tot 12,3 miljard USD, ongeveer 150 miljoen USD boven de consensusprognose. De nettowinst daalde tussen februari en april met 12% op jaarbasis, tot 2,18 miljard USD. Dankzij het effect van de aandeleninkoop bleef de achteruitgang per aandeel beperkt tot 9%. Positief element was de stijging van de brutomarge naar 62,7%.

Cisco-topman John Chambers maakt zich sterk dat de weg naar het herstel is ingezet. Aandeelhouders nemen die uitspraak het beste met een korrel zout. Een aantal negatieve trends uit de voorbije kwartalen blijven zich voorlopig doorzetten. Zo daalde de omzet uit producten met 8%, na een achteruitgang met 12% in het tweede kwartaal. Routers en Switches lieten een daling met respectievelijk 10 en 6% optekenen. De orders uit de opkomende markten gingen ook opnieuw met 13% achteruit. Vooral in China is Cisco het slachtoffer van de afluisterschandalen van de Amerikaanse regering. Daardoor is er wantrouwen ontstaan tegenover netwerkapparatuur uit de Verenigde Staten.

Gelukkig voor Cisco was er op de thuismarkt een omzetgroei van 10% en klom het aantal orders met 7%. De groep lanceerde met de Nexus een nieuwe productlijn voor routers en zet ook volop in op het zogenoemde Internet of Things, waarbij vrijwel elk elektronisch toestel met een netwerk is verbonden en ze onderling gegevens kunnen uitwisselen. Cisco zal de komende twee jaar ook 1 miljard USD investeren in cloud-computingdiensten voor de bedrijfsmarkt.

Conclusie

Cisco profiteerde van erg lage verwachtingen, die het zelf in de hand werkte. De markt gaat voorlopig mee in het verhaal. Cisco moet zich de komende kwartalen bewijzen, maar tegen bijna 12 keer de verwachte winst, een waardering in lijn met het historische gemiddelde, weet het aandeel ons voorlopig niet te verleiden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content