Cobalt27 Capital Corp streamt batterijgrondstoffen

Tenke Fungurume-mijn (Congo). © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cobalt27 heeft zich omgevormd tot een investeringsvehikel voor metalen voor de productie van elektrische batterijen. Het aandeel is veel goedkoper dan dat van sectorgenoten, maar die hebben wel al iets bewezen.

Cobalt27 Capital Corp., dat zijn hoofdzetel heeft in Toronto, was een exploratiebedrijf vanaf de oprichting in 2006 tot 2017. Twee jaar geleden volgde een strategische ommezwaai, waarbij het bedrijf zich omvormde naar een investeringsvehikel voor metalen voor de productie van elektrische batterijen en opslagsystemen – in hoofdzaak kobalt en hoogwaardig nikkel en in mindere mate lithium. De initiële strategie was fysiek kobalt te kopen, dat op te slaan en te wachten op hogere prijzen om het te verkopen. Dat model bestaat ook in de uraniumindustrie met bedrijven als Uranium Participation en Yellowcake. Later besliste Cobalt27 een stap verder te gaan met streaming- en royaltyovereenkomsten en directe participaties in exploratiebedrijven. Dat is een actiever bedrijfsmodel, maar waar ook meer geld voor nodig is.

Een streamingovereenkomst is een aankoopcontract waarbij een bedrijf een deel van de toekomstige productie koopt in ruil voor een aanbetaling tegen een voorafbepaalde prijs. Bij een royaltyovereenkomst gaat het om een percentage van de omzet. Meestal wordt tussen 1,5 en 5 procent afgesproken, onder meer afhankelijk van de omvang en de hoogte van de aanbetaling. Zowel bij streams als royalty’s is er in dat bedrijfsmodel geen direct operationeel risico, omdat er geen eigendomsrecht wordt overgedragen. Dat heeft als nadeel dat er continu nieuwe overeenkomsten moeten worden afgesloten. Bij een directe participatie is er wel sprake van eigendom.

Cobalt27 haalde in maart vorig jaar via een private plaatsing 200 miljoen Canadese dollar op. Die werd in juni gevolgd door een publieke kapitaaloperatie die vooraf volledig ingeschreven was en 300 miljoen Canadese dollar opleverde. In augustus sloot de groep een kredietfaciliteit met verschillende banken af, die haar voor een periode van drie jaar toegang geeft tot bijkomend 200 miljoen Amerikaanse dollar. Er zijn nog geen activa die kasstromen opbrengen, maar daar komt op korte termijn verandering in.

Cobalt27 heeft meer dan 2900 ton geraffineerd kobalt in bezit, met een marktwaarde van bijna 200 miljoen Canadese dollar. Een ander belangrijk actief is de vorige zomer afgesloten streamingovereenkomst met het Braziliaanse Vale. Die geeft Cobalt27 vanaf 1 januari 2021 recht op 32,6 procent van de kobaltproductie van de Voisey Bay-nikkelmijn. Dat komt naar schatting overeen met 1,9 miljoen pond kobalt per jaar. Cobalt27 betaalde 300 miljoen dollar voor die stream. Het heeft nog negen royaltyovereenkomsten, waarvan zeven met exploratiebedrijven en twee met mijnen die op het punt staan ontwikkeld te worden. Het recentste wapenfeit is de overname van Highlands Pacific. Dat bezit een participatie in de Ramu-nikkel- en kobaltmijn in Papoea-Nieuw-Guinea. Die mijn, die een commerciële levensduur van nog minstens dertig jaar heeft, produceerde vorig jaar op basis van voorlopige cijfers 3300 ton kobalt en 34.000 ton nikkelconcentraat.

Cobalt27 heeft nog 51,2 miljoen Canadese dollar in kas. In de eerste drie kwartalen van 2018 leed het een nettoverlies van 6,8 miljoen Canadese dollar door de lagere (boekhoudkundige) waarde van de kobaltvoorraden.

Conclusie

Cobalt27 heeft een interessant bedrijfsmodel, maar het management moet zich nog bewijzen. Er is nog geen omzet, zodat het aandeel op korte termijn meebeweegt met de kobaltprijs. De forse prijscorrectie van kobalt deed ook de beurskoers van Cobalt27 kelderen. Het goede nieuws is dat de lage kobaltprijs op korte termijn niet relevant is, omdat Cobalt27 nog niets verkoopt. Tegen amper 0,4 keer de boekwaarde noteert Cobalt27 veel goedkoper dan sectorgenoten, maar die hebben wel al iets bewezen. De langetermijnvooruitzichten voor kobalt blijven gunstig.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 4,25 Canadese dollar

Markt: Toronto

Ticker: KBLT CN

ISIN-code: CA19075M3093

Beurskapitalisatie: 369 miljoen Canadese dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -66%

Koersverschil sinds jaarbegin: +26%

Dividendrendement: –

Partner Content