Colruyt is voldoende gecorrigeerd

Colruyt © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Colruyt is dankzij de stevige correctie van de voorbije maanden en de gedaalde koers-winstverhouding, de stabiele resultaten en de sterke balans opnieuw een interessant defensief aandeel.

Het aandeel Colruyt heeft na de pandoering van afgelopen zomer opnieuw vaste grond onder de voeten. De distributeur waarschuwde toen dat een toenemende promotiedruk gevolgen zou hebben voor de winstgevendheid. Het aandeel plofte tot een derde lager, ook omdat de koers te hoog was opgelopen. Op een gegeven moment betaalden beleggers meer dan 20 keer de winst. Zelfs voor een defensief aandeel met een ijzersterke marktpositie en een solide balans was dat van het goede te veel. Zes maanden later is een belegging in Colruyt opnieuw interessant geworden, omdat de winstgevendheid op punt blijft én omdat de waardering van het aandeel opnieuw aantrekkelijk is.

De resultaten van de eerste jaarhelft van het boekjaar 2019-2020 (van 1 april tot 30 september 2019) kwamen relatief ongehavend uit het aangekondigde kortingenfestival. De vergelijkbare omzet steeg met 2,1 procent, wat gedeeltelijk te danken is aan een gunstige kalender: Pasen viel in de gerapporteerde periode. Kleurde de omzet netjes binnen de verwachte lijntjes, dan verraste de winstgevendheid in positieve zin. De brutomarge verbeterde lichtjes van 23,3 naar 23,6 procent. Colruyt slaagde erin de promotiedruk goed te maken met een betere operationele werking, hoewel de groep stevig bleef investeren in personeel.

De efficiëntere werking vertaalde zich in een stijging van de bedrijfswinst met 5 procent, ondanks licht hogere afschrijvingskosten op de investeringen van de voorbije jaren. De gerapporteerde nettowinst daalde weliswaar met 5,7 procent, maar die daling is te wijten aan een eenmalige meerwaarde op de verkoop van een belang in het windmolenpark Northwester 2 het jaar voordien. Zonder rekening te houden met eenmalige elementen, steeg de nettowinst van 190 naar 196 miljoen euro.

Die resultaten bleken voldoende om de koers te stabiliseren, maar wisten het aandeel geen nieuw elan te geven. Dat komt ook omdat Colruyt niet laaiend enthousiast is over dit halfjaar. De groep blijft waarschuwen voor een competitieve markt. De komst van de Nederlandse concurrent Jumbo naar de Belgische markt is daar niet vreemd aan. Over het hele boekjaar mikt Colruyt op een nettowinst die, los van de eenmalige elementen, lichtjes het resultaat van het vorige boekjaar overtreft. Dat betekent een nettowinst van minstens 372 miljoen euro of 2,8 euro per aandeel.

Bij die vooruitzichten en de huidige koers levert dat opnieuw een heel verdedigbare waardering op. Voor dit boekjaar bedraagt de koers-winstverhouding 17 en klokt de ondernemingswaarde af op 9 keer de bedrijfscashflow. Met die waardering noteert Colruyt met een kleine maar verdedigbare premie ten opzichte van de concurrentie. Het is geleden van 2014 dan de koers-winstverhouding 17 bedroeg, en enkel in het donkere beursjaar 2011 dook de koerswinstverhouding onder 17.

Een spectaculair groeiaandeel is Colruyt al lang niet meer, maar verstoken van winstgroei blijven de beleggers ook niet. De winst per aandeel is de voorbije vijf jaar met ruim 20 procent gestegen. Ook de volgende jaren hoort een beperkte toename van de winst per aandeel zeker nog tot de mogelijkheden, uitgaande van stabiele marges bij een lichte stijging van de omzet. Intussen loopt de nettokaspositie opnieuw op, wat een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen mogelijk maakt. Dat kan de winst per aandeel een extra zetje geven.


Conclusie

Colruyt is dankzij de stevige correctie van de voorbije maanden en de bijbehorende gedaalde koers-winstverhouding, de stabiele resultaten en de sterke balans opnieuw een interessant defensief aandeel. We verhogen het advies naar kopen.


Advies: kopen

Risico: laag

Rating: 2B

Koers: 47 euro

Ticker: BB

ISIN-code: BE0974256852

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,5 miljard euro

K/w 2018-2019: 23

Verwachte k/w 2019-2020: 17

Koersverschil 12 maanden: -25%

Koersverschil sinds jaarbegin: -26%

Dividendrendement: 2,6%

Partner Content