Compagnie des Alpes

Compagnie des Alpes werd in 1989 opgericht om ski-oorden te exploiteren. Vandaag is de groep wereldwijd de nummer tien in de vrijetijdsbusiness.

Compagnie des Alpes is vooreerst eigenaar van elf skigebieden en heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden. Daartoe behoren de wereldvermaarde Franse skigebieden van La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz.

Sinds 2001 is er echter een tweede dimensie bij gekomen, die van uitbater van pretparken. In de eerste plaats zijn dat de Walibi-parken. In totaal gaat het om dertien pretparken, waarvan Compagnies des Alpes doorgaans meerderheidsaandeelhouder is. Drie parken bevinden zich in ons land: Walibi Belgium (Waver), Aqualibi Belgium (ook in Waver) en Bellewaerde (Ieper). De groep ontwikkelt sinds kort ook een derde poot, die van de internationale ontwikkeling via de Grévin-musea (wassenbeelden). Er werden er al geopend in Montréal (2013), Praag (2014) en Seoel (2015). Dit jaar komt er eentje bij in Zwitserland. De groep zoekt ook expansie in China.

Het aantal bezoekers aan de skistations is al enige tijd geen sterk groeiverhaal meer. Bovendien zijn door de opwarming van de aarde de klimatologische omstandigheden veel grilliger dan voorheen. Soms kampen stations met weinig of geen sneeuw. De pretparken lijden dan weer onder, vooral, het lage consumentenvertrouwen door de langdurige recessie in West-Europa. Dat brengt minder bezoekers naar de parken en/of drukt de uitgaven tijdens het bezoek aan de parken.

Het voorbije boekjaar 2014-2015 (boekjaar eindigt op 30 septeber) heeft wel aangetoond dat er inzake rendabiliteit sprake is van beterschap. De groep heeft immers een strategische denkoefening doorgemaakt, waarbij de focus op rendabele groei weer centraal werd gesteld. Het afgelopen boekjaar was sprake van 5% omzetgroei, tot 695,9 miljoen EUR. De bedrijfswinst (ebit) steeg met 10,2%, tot 66,9 miljoen EUR. Het nettoresultaat maakte een sprong van 25,4 naar 30,0 miljoen EUR (+18,3%; 1,23 EUR per aandeel). Voor het boekjaar 2012-2013 werd het dividend nog geschrapt, maar na de resultatenverbetering in het afgelopen boekjaar kon er terug een dividend van 0,35 EUR per aandeel af voor boekjaar 2013-2014 en nu 0,40 EUR per aandeel voor boekjaar 2014-2015.

Het werken op de kostenniveaus van de pretparken begint dus zijn vruchten af te werpen. Toch reageerde het aandeel negatief op de jaarcijfers. Dat had dan wel meer te maken met uitspraken van de bedrijfsleiding dat de aanslagen in Parijs wel degelijk wegen op de bezoekcijfers, vooral op het Grévin-museum in Parijs. Ook de boekingen voor het winterseizoen staan wat onder druk door het milde klimaat. Anderzijds is er de zeer lage waardering van het aandeel tegen amper 0,5 keer de boekwaarde en slechts 4 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). De verwachte koers-winstverhouding van 14 weerspiegelt eerder de lage winstgevendheid, die moet worden opgekrikt.


Conclusie

De rendabiliteit verbetert geleidelijk aan. De dividendverhoging is een vertrouwenwekkend signaal. De huidige koerszwakte biedt weer kansen voor de rustige, geduldige langetermijnbelegger. Een verdere verhoging van de rendabiliteit is wel nodig om de waardering op te krikken. Geen evidentie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content