De bodem ligt nog dieper voor Fugro

De Fugro Equator, een van de schepen die op zoek gaan naar MH370. © AFP

De koers van Fugro kreeg een oplawaai van bijna 10 procent na de bekendmaking van de resultaten over de eerste helft van 2017.

De zoveelste van de jongste jaren, waardoor de beurskoers naar een jaardieptepunt is gezakt en heel dicht bij het laagste peil van het afgelopen lustrum komt. De verhoopte bodem in de markt is immers nog altijd niet bereikt. Daarvoor was de evolutie van het orderboek te teleurstellend. Dat bevatte eind juni voor de komende twaalf maanden 950 miljoen euro aan orders. Dat is 5,5 procent minder dan een jaar geleden en ook en vooral 9,7 procent minder dan eind maart. Het marktherstel waar de markt op gerekend had, is er nog niet. Vandaar de ontgoochelde marktreactie.

De Nederlandse onderneming haalt 74 procent van haar omzet uit de olie- en de gasindustrie. Bouw & infrastructuur is goed voor 16 procent, energie voor 6 procent en mijnbouw voor 2 procent. Fugro is gespecialiseerd in de verzameling en de interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Het is de marktleider in onder meer geotechnisch onderzoek op diep water. Bodemonderzoek zit helemaal aan het prille begin van de exploratie- en productie-keten in de olie-industrie. 3 procent van het budget voor ontginning en productie in de industrie gaat naar die eerste fase. Die fase is ook het meest gevoelig voor schommelingen in de olieprijs. Het hoeft dan ook geen betoog dat de crash in de olieprijs van 115 naar 30 dollar per vat tussen de zomer van 2014 en begin 2016 enorm heeft ingehakt op de activiteiten van Fugro en zijn sectorgenoten. Het boekjaar 2014 was dan ook voorlopig het laatste dat nog in zwarte inkt werd geschreven. De eerste helft van 2017 was opnieuw verlieslatend. De omzet viel met 14,5 procent terug, tot 774,3 miljoen euro.

De omzet piekte in 2014 nog op 2,6 miljard euro, om vorig jaar terug te vallen naar 1,78 miljard euro. Analisten verwachten dit jaar gemiddeld nog een achteruitgang tot 1,6 miljard euro, of 1 miljard minder in drie jaar. De recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) verschrompelde in de eerste jaarhelft verder tot 46,6 miljoen euro (was 98,9 miljoen euro). Het nettoresultaat kleurde wel minder donkerrood van 202,1 miljoen euro verlies over het eerste halfjaar van 2016 naar 96,4 miljoen euro voor de eerste helft dit jaar. De analistenconsensus staat op een nettoverlies van 0,48 euro per aandeel, tegenover -1,64 euro vorig jaar (van 2,77 euro per aandeel in 2013). De gemiddelde analistenverwachting is dat het nettoresultaat volgend jaar weer boven nul uitkomt. Maar na de vrij sombere prognoses van de Fugro-top volgen de komende dagen en weken wellicht nog neerwaartse bijstellingen. De baggeraar Boskalis had vorig jaar nog 28,6 procent van Fugro in handen, maar heeft intussen de aftocht geblazen.


Conclusie

Ook wij zijn teleurgesteld in de resultaten van en vooral de vooruitzichten bij Fugro. Het herstel van de investeringen bij de oliemajors verloopt traag en zeer geleidelijk. Volgend jaar blijven we op een herstel richting winstgevendheid mikken. Tegen 1 keer de boekwaarde zit natuurlijk veel slecht nieuws in de koers. Voor de geduldige belegger, die het nodige risico aankan en aandurft. Want het herstel kan nog even uitblijven.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Amsterdam

Beurskapitalisatie: 990 miljoen euro

Verwachte k/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: -10%

Koersverschil sinds jaarbegin: -20%

Dividendrendement: –

Partner Content