De kwaliteit van Microsoft wordt duur betaald

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Net zoals de meeste andere grote technologiebedrijven kan Microsoft terugblikken op een uitstekend 2017. Het aandeel koerste vorig jaar bijna 40 procent hoger naar een nieuwe recordkoers. Dat succes komt niet uit de lucht vallen.

Microsoft evolueert steeds verder weg van de klassieke verkoop van softwarelicenties naar een abonnementsmodel met recurrente inkomsten. Tegelijk is het bedrijf uitgegroeid tot een dominante speler in het cloudsegment. De cijfers spreken voor zich. In het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 30 juni) bleef de omzetgroei beperkt tot 5,4 procent. De winst klom wel 26 procent hoger.

Die trend werd voortgezet in het eerste kwartaal van het boekjaar 2017-2018, al volgde de omzet deze keer wel met een stijging van 20 procent. Voor het lopende boekjaar bedraagt de gemiddelde omzetprognose 106 miljard dollar, tegenover 97 miljard in het vorige boekjaar.

De cloudactiviteiten (Microsoft Azure) waren de grootste groeipool. De omzet uit clouddiensten bedraagt 21,2 miljard dollar op jaarbasis. Daarmee is Microsoft groter dan Amazon, dat minder snel groeit in het cloudsegment.

In het populaire Office-pakket worden ook toepassingen zoals Skype (communicatie) en OneDrive (opslag) geïntegreerd. Op termijn moet ook LinkedIn volgen. Microsoft kocht de sociaalnetwerksite voor 26,2 miljard dollar. Tijdens de voorbije drie kwartalen is de omzet vervijfvoudigd, al is LinkedIn nog altijd verlieslatend.

Microsoft zal flink kunnen profiteren van de aangekondigde belastinghervorming in de Verenigde Staten. De technologiegroep hield aan het einde van het eerste kwartaal bijna 132,1 miljard dollar aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn aan buiten haar thuisland. Microsoft moest tot voor kort 35 procent belastingen betalen als het die buitenlandse tegoeden repatrieert. Het nieuwe belastingtarief daalt naar 15,5 procent. Dat scheelt meer dan één slok op de borrel.

Microsoft heeft ook 85,2 miljard dollar aan schulden, wat de nettocashpositie brengt op 52,9 miljard dollar, of bijna 7 dollar per aandeel. In het boekjaar 2016-2017 gaf Microsoft 11,8 miljard dollar uit aan de inkoop van eigen aandelen. Dat verminderde het aantal uitstaande aandelen met 2,3 procent. De voorbije kwartalen schroefde het management wel het tempo van die inkopen terug.

Dat deed het niet alleen omdat het aandeel steeds duurder werd, maar ook als anticipatie op de aangekondigde belastinghervorming. Theoretisch komt er nu geld vrij om de aandeleninkoop op te krikken, al ligt een verhoging van het dividend meer voor de hand. Evengoed kan Microsoft de lagere belastingfactuur gebruiken om een of meer overnames te doen in het cloudsegment of in artificiële intelligentie.

Conclusie

De vele kwaliteiten van Microsoft zijn duur. Tegen 25 keer de verwachte winst noteert het aandeel flink boven zijn historische gemiddelde van 16. Microsoft noteert ook met een premie tegenover de brede markt, die op zich al hoog gewaardeerd is (koers-winstverhouding van 19). Een deel van de verklaring is gelegen in de verwachte verhoging van de aandeelhoudersuitkeringen. Maar instappen tegen recordkoersen is zelden een goed idee. Beleggers wachten bij voorkeur op een terugval. Die zal er ook komen als de brede markt corrigeert.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 85,57 dollar

Ticker: MSFT US

Isin-code: US5949181045

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 660 miljard dollar

K/w 2016: 32

Verwachte k/w 2017: 25

Koersverschil 12 maanden: +40%

Koersverschil sinds jaarbegin (2017): +41%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content