Deceuninck

Het Deceuninck-aandeel is een beetje hersteld sinds het begin van het jaar, maar blijft een duidelijke achterblijver.

De tradingupdate over het eerste kwartaal liet een sterke omzetgroei zien bij Deceuninck, de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor onder meer ramen en deuren. Van de omzetgroei met 18%, tot 136,2 miljoen EUR, is echter 9,3% of meer dan de helft het gevolg van de overname vorig zomer van Pimas, de pionier van pvc-raamsystemen in Turkije en actief onder de merknaam Pimapen. Pimapen is de bekendste naam voor kwaliteitsramen in Turkije en beschikt over een netwerk van 1200 verkooppunten. Deceuninck is al 14 jaar in het bruggenhoofd tussen Europa en Azië actief, en met succes. Samen worden ze nu het nummer één in de op één na grootste pvc-ramenmarkt van Europa (325.000 ton volume per jaar) met de komende decennia nog flink wat groeipotentieel. Pimas beschikt over twee productievestigingen: de grootste in Gebze (Turkije), maar er is er sinds 2007 ook een in Rostov-on-Don (Rusland). Rusland is de grootste pvc-ramenmarkt van Europa (370.000 ton volume per jaar) en Deceuninck is daar ook al zowat een decennium actief. Het voegt de merknaam Enwin toe aan het productassortiment.

Bij vergelijkbare consolidatiekring is er 8,7% omzettoename, toch een mooi resultaat. Met dank aan Noord-Amerika met een volumegroei van 20%, toch wel de uitblinkende regio. De strategische overname van Pimas had vorig jaar ook wel tot gevolg dat een kapitaalverhoging van 50 miljoen EUR via een private plaatsing werd doorgevoerd. Die liet Gramo bvba, de holding gecontroleerd door Francis Van Eeckhout, een Belgische ondernemer in bouwmaterialen, toe om referentie-aandeelhouder te worden, met meer dan 20% van de aandelen in bezit. Holding Sofina deed ook mee en behield zo een belang van 17,5%.

Vorig jaar was geen evident jaar voor Deceuninck. De thuismarkten in West-Europa presteren zwak vanwege de lage economische groei. Vooral de Franse woningbouwmarkt is een bron van achteruitgang. Maar zelfs Duitsland, dat Deceuninck rekent tot Centraal- en Oost-Europa, heeft te kampen met een verzwakkende woningbouwmarkt. En dan hebben we het voor die regio nog niet over Rusland gehad. De groei komt in de eerste plaats van de Angelsaksische landen (Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) en Turkije en andere emerging markets. Tenminste als we in lokale munt rekenen. In Brazilië nam Deceuninck zijn lokale verdeler van raamprofielen Althera over, waardoor het filiaal Deceuninck do Brazil werd opgericht.

Vorig jaar bedroeg de omzet 552,8 miljoen EUR of +3% ten opzichte van de periode januari-december 2013 (+0,8% zonder Pimas-acquisitie). De bedrijfskasstroom (ebitda) zakte met 25,5%, tot 35,3 miljoen EUR, en de bedrijfswinst (ebit) zelfs met bijna 40%, tot 14,3 miljoen EUR. Het dividend werd behouden op 0,02 EUR bruto per aandeel.

Conclusie

Het Deceuninck-aandeel is een beetje hersteld sinds het begin van het jaar, maar blijft een duidelijke achterblijver, met een zeer redelijke waardering, met ratio’s zoals de ev-ebitdaverhouding (ondernemingswaarde tegenover bedrijfskasstroom) van iets meer dan 7 voor 2015, de koers-omzetverhouding van 0,3 en de koers-boekwaardeverhouding van 0,9. Vandaar het blijvend positieve advies. Al kan het best nog wat geduld oefenen zijn alvorens het aandeel beter dan het marktgemiddelde scoort.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content