Deere & Company

Ook het lopende boekjaar ziet er niet geweldig uit voor Deere. Al denken we wel dat de bodem is bereikt. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op lange termijn een must voor de landbouwsector.

Er is in de wereld van de landbouwwerktuigen geen grotere naam dan Deere & Company. Het bedrijf werd in 1837 gesticht door de hoefsmid John Deere. Hij ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later zijn de landbouwwerktuigen, zoals de tractoren in groen en geel en met het hert als symbool, wereldwijd herkenbaar. De vooruitzichten voor de landbouw blijven rooskleurig op lange termijn. Dat is goed voor Deere. De groei van de wereldbevolking houdt aan en de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen zorgen ervoor dat er voortdurend druk is op de productie van granen en andere gewassen.

De klimatologische omstandigheden bepalen in de belangrijke productiegebieden mee de prijzen van de landbouwgrondstoffen. De jongste jaren hebben we heel wat recordoogsten gekend, in onder meer de Verenigde Staten. Hierdoor zijn de prijzen voor landbouwgrondstoffen aanzienlijk gedaald, van mais over palmolie tot katoen. De inkomens van de Amerikaanse landbouwers bijvoorbeeld lagen daardoor in 2015 tot de helft lager dan in recordjaar 2012, en veel beterschap wordt voor dit jaar nog niet verwacht.

Zeker duurdere investeringen, waaronder de meeste landbouwwerktuigen, zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers. Toch zal de productiviteit in de sector drastisch omhoog moeten. Want bijvoorbeeld voor tarwe en mais zijn de wereldvoorraden de jongste jaren niet drastisch toegenomen en bedragen ze slechts 20 tot 30% van het jaarlijkse verbruik in de wereld. Een jaar met serieuze misoogsten kan de angst voor voedseltekorten weer doen oplaaien. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op lange termijn een must voor de landbouwsector. Maar de druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merken we heel duidelijk op in de resultaten van de jongste trimesters bij Deere.

Het tweede kwartaal van het boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 30 november) leverde een 4% lagere omzet op van 7,875 miljard USD, tegenover nog 8,17 miljard USD in de periode maart-mei 2015. Het bedrijfsresultaat (ebit) kreeg andermaal een tik van 22%, tot 848 miljoen USD versus 1,09 miljard USD in de periode vorig jaar. De nettowinst ging 28% achteruit, van 690 naar 495 miljoen USD of per aandeel van 2,03 naar 1,56 USD. Veel beterschap wordt nog niet meteen verwacht, gezien de prognose van de bedrijfsleiding van 9% voor boekjaar 2015-2016 en een nettoresultaat van 1,2 miljard USD (was nog 1,3 miljard USD na de vorige kwartaalcijfers en 1,9 miljard USD voor het boekjaar 2014-2015). De analistenconsensus komt uit op een omzetverwachting van 23,5 miljard USD (was 25,8 miljard USD of -9% tegenover vorig boekjaar) en een gemiddelde analistenverwachting van 3,89 USD winst per aandeel (was 5,77 USD of -32,5% ten opzichte van vorig boekjaar).


Conclusie

Ook het lopende boekjaar ziet er nog altijd niet geweldig uit voor Deere. Al denken we wel dat dit de bodem is. Het betekent wel dat de waardering van het aandeel oploopt. De verwachte koers-winstverhouding is geklommen tot 20 en de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 20. Niet goedkoop dus en te vroeg voor een adviesverhoging, zeker voor een heropname in de voorbeeldportefeuille.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content