Dividendrendement Shell blijft aantrekkelijk

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De hogere olieprijs en de daling van de kosten zorgen voor hogere winsten en hogere kasstromen bij Shell. De olieaandelen hebben de recente klim van de olieprijs nog niet volledig verrekend.

Een vat ruwe olie werd in het vierde kwartaal van 2017 flink duurder. Dat was voor Shell zowel goed als slecht nieuws. De balans was per saldo positief, want de groepswinst klom naar 4,3 miljard dollar, tegenover 1,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Door de hogere olieprijs zag de upstreamafdeling (exploratie en productie) haar winst toenemen naar 1,65 miljard dollar, tegenover minder dan 100 miljoen dollar een jaar eerder.

De downstreamdivisie (raffinage en marketing) bleef met een winst van 1,4 miljard dollar onder de verwachtingen. Het winstcijfer lag nauwelijks hoger dan een jaar eerder. De winst van downstream wordt bepaald door de raffinagemarges, of het prijsverschil tussen ruwe olie en afgeleide producten zoals benzine of stookolie. Door de hogere olieprijs daalde de raffinagemarge in het vierde kwartaal. De gasactiviteit presteerde wel uitstekend met een winststijging van 900 miljoen tot 1,6 miljard dollar.

De winst over 2017 lag met 15,8 miljard dollar ruim dubbel zo hoog als een jaar eerder (toen 7,2 miljard). Upstream, dat in 2016 nog verlies maakte, liet vorig jaar een winst van 3,1 miljard dollar optekenen. De operationele kasstroom lag met 7,28 miljard dollar ruim een vijfde lager dan een jaar eerder door hogere belastinguitgaven.

De operationele kosten daalden vorig jaar met 8 procent. Over het hele boekjaar kwam de kasstroom wel 73 procent hoger uit op 35,7 miljard dollar, een gevolg van de klim van de olieprijs in de tweede jaarhelft. Dat volstond om zowel de kapitaaluitgaven, de dividendbetalingen en de rentelasten te compenseren. Aan het einde van het boekjaar bedroeg de groepsschuld 65 miljard dollar. Dat is onder de piek (78 miljard) van na de overname van British Gas, maar het is wel een erg hoog cijfer.

Shell bouwde zijn schuld vorig jaar af met 8 miljard dollar, in hoofdzaak met opbrengsten uit de verkoop van activa. Door de iets lager dan verwachte kasstromen zal de schuld wel iets minder snel teruglopen dan gehoopt. De gearing of schuldgraad bedroeg eind december nog 24,8 procent, tegenover 25,4 procent na het derde kwartaal. Het is de bedoeling dat cijfer terug te brengen tot 20 procent. De groep verkocht in het vierde kwartaal voor bijna 8 miljard dollar aan activa in de Noordzee, Australië en Thailand. Alle activaverkopen moeten ongeveer 30 miljard dollar opbrengen. Intussen is meer dan 80 procent afgerond.

Door de vermindering van het aantal operationele activa daalde de groepsproductie in het vierde kwartaal met 4 procent tot 3,756 miljoen vaten per dag. Dat cijfer zal in 2018 met ongeveer 270.000 vaten per dag verder afnemen. Maar Shell had ook exploratiesuccessen in de Golf van Mexico. Shell had al laten weten dat het tussen 2018 en 2020 voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen zou inkopen. Het is nog onduidelijk wanneer dat opkoopprogramma van start gaat. Het dividendrendement van Shell is nog altijd hoger dan dat van zijn sectorgenoten.

Conclusie

De hogere olieprijs en de daling van de kosten zorgen voor hogere winsten en hogere kasstromen bij Shell. Op korte termijn is het stijgingspotentieel van olie beperkt, maar de olieaandelen hebben de recente klim van de olieprijs nog niet volledig verrekend. Het aandeel blijft dan ook aantrekkelijk door het hogere en zekere dividendrendement, dat nog altijd in de buurt van 6 procent ligt.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 26,95 euro

Munt: RDSA NA

Markt: Euronext Amsterdam

ISIN-code: GB00B03MLX29

Beurskapitalisatie: 224,7 miljard euro

K/w 2017: 21

Verwachte k/w2018: 14,5

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 5,9%

Partner Content