Dankzij de overname van Caretech mag Doro mikken op een verder margeherstel.

Het aandeel van Doro, de marktleider in mobiele telefonie voor senioren, presteerde de jongste maanden zeer sterk. Sinds het dieptepunt van 25 SEK in oktober herstelde de koers met 65%. Begin 2014 bereikte het aandeel nog een historische piek van 55 SEK. Een eerste herstelbeweging kwam er na het bekendmaken van beter dan verwachte tweedekwartaalresultaten. Toen al begon een trendommekeer in de dalende bedrijfswinstmarge (ebit) zich af te tekenen. Het was vooral door die dalende ebitmarge dat de koers zo fors was teruggevallen.

Het vertrouwen van de markt bleek echter nog te fragiel, en het was wachten op sterke derdekwartaalcijfers voor een tweede, veel forsere herstelbeweging. De omzet steeg in het derde kwartaal namelijk met 18,2%, tot 330,3 miljoen SEK en na negen maanden met 10,4%, tot 840,2 miljoen SEK, te vergelijken met +5,8% na het eerste semester. De ebit nam in het derde kwartaal met 44,3% toe, tot 29,3 miljoen SEK en is na negen maanden met 7,3% toegenomen, tot 48,7 miljoen SEK, tegenover nog een daling met 22,7% na zes maanden. De ebitmarge in het derde kwartaal was 8,9% (7,3% vorig jaar) en bedraagt na negen maanden 5,8% (6% vorig jaar en 3,7% na het eerste semester).

De tweede herstelbeweging werd verder nog ondersteund door de aankondiging van verschillende nieuwe verdeelcontracten (met Austria Telekom, Deutsche Telekom en Vodafone in Europa en met retailketen Target in de Verenigde Staten) en de Europese lancering, midden oktober, van Doro’s derde smartphone, de Doro Liberto 820. Vanaf 15 december begon het aandeel dan aan een derde opwaartse beweging, veroorzaakt door de aankondiging van de overname van Caretech, voor een ondernemingswaarde van 240 miljoen SEK.

Met die acquisitie forceert Doro een belangrijke doorbraak in de care-afdeling. Die levert diensten en oplossingen met behulp van mobiele technologie, die het opvolgen van de gezondheid van senioren van op afstand mogelijk maakt, om hen toe te laten om langer zelfstandig te wonen. Deze nieuwe divisie (goed voor ongeveer 10% van de omzet) doorliep de jongste tijd een trager dan verhoopte groei. Caretech is marktleider binnen het care-segment in Scandinavië en Doro ziet heel wat mogelijkheden om via deze overname de care afdeling versneld te laten groeien. 65% van de omzet van Caretech is recurrent, want afkomstig van vaste vergoedingen voor het opvolgen van 60.000 senioren vanuit een controlecentrum.

Doro verwacht in 2015 van Caretech een omzet van 150 miljoen SEK, met een zeer interessante ebitmarge van 20%. Hierdoor zal 11% extra groepsomzet een stijging van de ebit met 30% opleveren. De bedoeling is om de overname tegen eind januari af te ronden. De financiering wordt wellicht een combinatie van eigen cash, leningen en de uitgifte, binnen het toegestane kapitaal, van maximum 2,1 miljoen nieuwe aandelen (maximale verwatering van 10%).

Conclusie

Dankzij de overname van Caretech mogen we mikken op een verder margeherstel. Samen met een toenemende verkoop van smartphones komt de doelstelling van 10% ebitmarge stilaan in zicht. De waardering van Doro is nog steeds goedkoop: een ev-ebitda-verhouding van 4,7 en 10 keer de verwachte winst 2015. Het aandeel blijft in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content