Drie D’Ieteren-dochters halen goed rapport

. © Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De drie dochters van D’Ieteren kwamen in de eerste helft van 2018 met een goed rapport naar huis. D’Ieteren Auto presteerde zeer sterk, Belron sterk en Moleskine behoorlijk.

Dankzij die collectief mooie prestatie steeg de vergelijkbare brutowinst op groepsniveau met liefst 17,8 procent, tot 154,9 miljoen euro.

“Een mooie eerste jaarhelft, met goede perspectieven voor het tweede halfjaar”, zei CEO Axel Miller over de resulaten. Het bedrijf trekt de verwachtingen voor dit jaar op. De vergelijkbare brutowinst zou dit jaar met 10 tot 15 procent stijgen, in de plaats van een kleine 10 procent, zoals vooropgesteld was. Noteer wel dat de brutowinst in de eerste helft van 2017 nog 160,8 miljoen euro bedroeg, maar toen had D’Ieteren nog een belang van 95 procent in Belron. Door de verkoop van 40 procent van Belron aan het investeringsfonds CD&R is dat belang in de eerste helft van 2018 gedaald naar gemiddeld 64,7 procent.

De lagere deelname in de winst van Belron weegt uiteraard op de resultaten van de groep, maar in ruil kreeg D’Ieteren een mooie prijs voor dat pakket. Dat geld is nog niet aan het werk gezet. Het is de ambitie van D’Ieteren een of meerdere extra activiteiten te verwerven, maar er is geen haast bij omdat de overnameprijzen momenteel te hoog liggen. De aantrekkende resultaten van de drie dochters vormen op dit ogenblik een volwaardige vierde poot voor D’Ieteren.

Door de gedeeltelijke verkoop van Belron en dankzij de eigen sterke prestatie draagt D’Ieteren Auto opnieuw het meest bij tot de groepswinst. In de eerste helft van dit jaar steeg de aangepaste winst met liefst 31,1 procent, tot 91,8 miljoen euro. Die winststijging is te danken aan een stijgende verkoop en een efficiëntere werking. Vooral de stijgende vraag naar grotere modellen, zoals de Volkswagen Tiguan, legt het bedrijf geen windeieren. Het marktaandeel van D’Ieteren op de Belgische automarkt steeg naar 21,95 procent, in een licht aantrekkende markt. In de tweede helft van het jaar zou de autoverkoop licht dalen door de strengere testprocedures die vanaf 1 september van kracht zijn. Over heel 2018 verwacht D’Ieteren Auto dat de aangepaste nettowinst met ongeveer 15 procent zal stijgen.

Belron droeg nog 66,3 miljoen euro bij aan het aangepaste groepsresultaat. Dat is op vergelijkbare basis 5,7 procent meer dan in de eerste helft van 2017. Ook daar ligt de combinatie van een stijgende omzet en een hogere marge aan de basis van het mooie resultaat. De verkoop steeg met 8 procent dankzij hogere prijzen, gunstige weersomstandigheden en een stijgend marktaandeel in zowat alle landen. Vooral in de Verenigde Staten renderen de investeringen van de voorbije jaren. De bedrijfswinst van Belron steeg zelfs met 18 procent, maar dat fraaie cijfer werd afgeroomd door hogere financieringskosten. Bij de gedeeltelijke verkoop werd de schuldgraad van Belron opgetrokken om geld door te kunnen schuiven naar het groepsniveau. Dankzij de sterke cashflowgeneratie is de schuldgraad van Belron opnieuw gedaald tot 3,6 keer de bedrijfscashflow. Dat opent perspectieven om Belron nog eens te herfinancieren. Over heel 2018 verwacht het management dat de vergelijkbare nettowinst van Belron met ongeveer 15 procent zal stijgen.

Moleskine ten slotte kan de verwachtingen nog niet inlossen, maar het ontgoochelt niet langer. De verkoop steeg met 18,7 procent, uitgaande van constante wisselkoersen. De groei wordt ook rendabeler, maar voorlopig komt het bedrijf slechts nipt uit de kosten. De investeringen in groei zullen nog een tijdje op de rendabiliteit wegen. De belangrijke eindejaarsverkopen worden een nieuw moment van de waarheid voor Moleskine. Het bedrijf verwacht dat de omzet en de winst over heel 2018 met minstens 10 procent zullen stijgen.

Conclusie

Dankzij de sterke resultaten in de eerste jaarhelft is de aderlating van de winst door de gedeeltelijke verkoop van Belron al voor een groot stuk gecompenseerd. De groep heeft ook de financiële slagkracht om de winst te verhogen via overnames, maar dat blijft voorlopig verre toekomstmuziek. Een koers-winstverhouding van 15 blijft heel schappelijk voor een groep met behoorlijke perspectieven.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 39 euro

Ticker: DIE:BB

ISIN-code: BE0974259880

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,16 miljard euro

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 2,55%

Partner Content