De kwartaalcijfers en de vooruitzichten waren een zeer aangename verrassing. De koers steeg dan ook fors en is na een 30%-klim sinds het jaarbegin zelfs voorbij het recordniveau van drie jaar geleden gegaan. Het aandeel is niet meer attractief geprijsd om nog te kopen.

Wat een opluchting voor de aandeelhouders van het Nederlandse Koninklijke DSM: ze kregen veel betere perspectieven nadat de voorbije jaren het toch even schrikken was. DSM is de afkorting van ‘Dutch Steel Mines’. Met de steenkoolproductie in Nederlands Limburg werd in 1902 gestart, maar al decennia geleden (laatste mijn ging dicht in 1973) werd daarmee gestopt en heeft DSM zich ontwikkeld van een (basis)chemiebedrijf via heel wat investeringen, maar ook desinvesteringen en overnames tot een vooraanstaande onderneming op het gebied van gezondheid, voedingsingrediënten en hoogwaardige materialen. Een eerste ‘cluster’ draait rond ‘Nutrition’ (voeding). Zo is DSM wereldmarktleider in bio-ingrediënten, producten die zijn gebaseerd op fermentatieprocessen zoals gistextracten en voedingsenzymen. DSM legt zich ook toe op voedingsingrediënten voor dieren en houdt zich ook bezig met ingrediënten voor producten voor de verzorging van huid en haar. De groep uit het Nederlandse Geleen is onder meer de grootste wereldproducent van vitaminen. De cluster ‘Pharma’ is onder meer gericht op generieke antibacteriële markten en het uitbesteden van farmaceutische productie. Heel wat hedendaagse geneesmiddelen bevatten ingrediënten door DSM aangeleverd. Een heel andere cluster is die van ‘Performance Materials’. In deze tak worden onder meer hoogwaardige kunststoffen voor heel wat markten geproduceerd. Zo is DSM de producent van Dyneema, algemeen beschouwd als de sterkste vezel ter wereld. Daarnaast is DSM ook een wereldwijde leverancier van hoogwaardige harsen die worden gebruikt in verf, coatings, composietmaterialen en coatings voor optische kabels. In termen van omzet en zeker in termen van bedrijfskastromen (ebitda) is de cluster ‘Nutrition’ toch nogal dominant (65% van de omzet en 72% van de ebitda in Q2 2016). En precies in deze belangrijke divisie doken er de afgelopen twee jaar rendabiliteitsproblemen op. Vooral in de vitaminen, meer in het bijzonder vitamine E, was er duidelijk sprake van margedruk. Die zorgde mede voor een daling van de ebitda-marge van DSM Nutrition van 21,7% voor boekjaar 2013 naar 16,5% voor 2015. Maar het keerpunt is bereikt met een ebitda-marge in het tweede kwartaal van 18,3%, want 9% (organische) omzetgroei zorgde voor een klim met 14% van de ebitda. De ebitda-marge van de afdeling Performance Materials zit al een tijdje in de lift: van 13,1% voor boekjaar 2014 over 15,1% voor 2015 naar 18,3% voor het tweede trimester dit jaar. Hiermee zijn de rendementsverschillen tussen beide afdelingen in een paar jaar tijd volledig weggewerkt. In november vorig jaar werd een strategie-update gepresenteerd (DSM Strategy 2018′). DSM mikt op 5 à 10% jaarlijkse groei van de ebitda tot 2018. De ambitie voor dit jaar werd verhoogd tot een groei boven dit gemiddelde.

Conclusie

De kwartaalcijfers en de vooruitzichten waren een zeer aangename verrassing. De koers steeg dan ook fors en is na een 30%-klim sinds het jaarbegin zelfs voorbij het recordniveau van drie jaar geleden gegaan. Het aandeel is tegen 20 keer de verwachte winst 2016 en 11 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) niet echt meer attractief geprijsd m nog te kopen. Neutraal advies.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content