Een kooplustige Van Eeckhout bij Deceuninck

© Deceuninck
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Eigenlijk bracht de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor ramen en deuren Deceuninck het er nog goed vanaf in het eerste semester.

Het verband met Turkije heeft haast heel 2018 gewogen op de koers. Het aandeel verloor zowat 40 procent in een jaar door in de eerste plaats de zorgwekkende economische en politieke ontwikkelingen in het Euro-Aziatische land.

Trop is te veel, moet CEO en referentieaandeelhouder Francis Van Eeckhout hebben gedacht. Want onlangs bleek dat hij zijn belang in Deceuninck heeft uitgebouwd tot 28,8 procent. Dat is wellicht ook een signaal voor de analisten dat ze iets meer enthousiasme mogen hebben voor de jaarcijfers op 21 februari. De omzetverwachting van 687 miljoen euro is gelijk aan de 687,2 miljoen voor 2017. In winstgevendheid ziet het er wat beter uit met een verwachte recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) 2018 van 70,8 miljoen euro (was 66,4 miljoen). Dat zou het hoogste cijfer van het decennium zijn en een rebitda-marge (rebitda/omzet) van meer dan 10 procent (10,3% versus 9,7% voor 2017, maar 10,6% voor de eerste jaarhelft van vorig jaar) inhouden. Van Eeckhout legt de lat voor de rebitda-marge op langere termijn op 15 procent. Maar dat is te hoog gegrepen voor de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor ramen en deuren in de context van gestegen grondstoffenprijzen, minder gunstige economische perspectieven voor Europa en de uitspattingen van de Turkse president Erdogan.

Eigenlijk bracht Deceuninck het er nog goed vanaf in het eerste semester. Vooral de toename van de recurrente bedrijfskasstroom tegenover de omzet viel op in positieve zin. De omzetstijging van 0,8 procent tot 341,5 miljoen euro voor de eerste zes maanden van 2018 lag min of meer in de lijn met de verwachtingen.

De grote boosdoener waren de wisselkoersverliezen door de val van 25,3 procent van de Turkse lira in het eerste halfjaar. In de zomermaanden werd dat nog een stuk erger, maar intussen heeft de Turkse munt meer dan de helft van het verlies sinds midden 2018 weer opgehaald. De uitblinker in omzet in de eerste jaarhelft was de afdeling Turkije en andere opkomende markten, waar 5,9 procent meer volume werd gedraaid en de omzet met 6,4 miljoen euro werd opgekrikt tot 107,9 miljoen euro. De andere divisie die excelleerde in volumetoename is Noord-Amerika (volumegroei van 5,4%). De thuismarkten in West-Europa bleven matig presteren met een afname van 3,2 procent. Centraal- en Oost-Europa is al een tijd het zwakke broertje met een afname van het volume met 5,0 procent en een daling van de omzet met 2,4 miljoen euro tot 78,8 miljoen euro. De toename van de recurrente bedrijfskasstroom met 10,4 procent (van 32,7 naar 36,1 miljoen euro) was dan ook een puike prestatie en veel beter dan verwacht.

Het feit dat een joint venture met de Poolse specialist in aluminium raamsystemen So Easy Holding werd aangekondigd, bewijst dat Deceuninck niet exclusief wil vasthouden aan pvc-profielen.


Conclusie

Het Deceuninck-aandeel veerde op na de participatiemelding, maar is al enige tijd op drift na de spectaculaire klim in de eerste helft van 2017 met een piek op 3,50 euro. We staan daar nu opnieuw ruim 40 procent onder. Daar speelt de Turkse crisis een belangrijke rol in. We vinden die reactie overtrokken. Het aandeel noteert tegen 1,1 keer de boekwaarde en tegen een verwachte verhouding ev (ondernemingswaarde)/ebitda (bedrijfskasstroom) van 5,5 voor 2018. Het was de jongste jaren nooit zo goedkoop. We hebben al een eerste positie voor de voorbeeldportefeuille genomen en liggen op de loer om die positie nog minstens te verdubbelen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1

Koers: 2,07 euro

Ticker: DECB BB

ISIN-code: BE0003789063

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 281 miljoen euro

K/w 2017: 25

Verwachte k/w 2018: 21

Koersverschil 12 maanden: -33%

Koersverschil sinds jaarbegin: +7%

Dividendrendement: 1,45%

Partner Content