Eén zinnetje maakt het koersverschil voor Melexis

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De recente koersevolutie van Melexis doet ons de wenkbrauwen fronsen. De cijfers over eerste kwartaal lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen, maar de prognoses voor het lopende kwartaal doken onder de lat van de analisten.

De situatie op de markt van de halfgeleiders is de voorbije maanden nauwelijks gewijzigd. Klanten bouwden hun voorraden af, waardoor ze minder bestelden. Bovendien is er op korte termijn geen beterschap in zicht door de talrijke economische en geopolitieke onzekerheden. Eén zinnetje van topvrouw Françoise Chombar was echter voldoende om het tij te keren. Volgens de CEO is het dal bereikt en zijn in het lopende kwartaal heel voorzichtige verbeteringen merkbaar. Meer was niet nodig om een openingsverlies van bijna 7 procent weg te werken en een flinke stijging op de koerstabellen te zetten.

Maar niet dat alle sectorgenoten delen dat voorzichtige optimisme. Zo drukte Texas Instruments vorige week de hoop op een snel herstel van de halfgeleidermarkt de kop in. Dat de niche van halfgeleiders voor auto’s het een stuk beter doet, valt moeilijk hard te maken. Concurrent Infineon verlaagde vorige maand zijn groeiprognoses voor het volledige boekjaar.

De omzet van Melexis kwam met 116,5 miljoen euro tussen januari en maart 16 procent lager uit dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van een gunstige evolutie van de dollar, die 3 procent won tegenover de euro. Exclusief wisselkoersverschillen bedroeg de achteruitgang op jaarbasis 19 procent, in lijn met wat de groep begin dit jaar vooropgesteld had. Door de daling van de brutowinst (-26%) corrigeerde de brutomarge naar 40,1 procent, tegenover 45,3 procent een jaar eerder. Voor de operationele winst (ebit) was de terugval nog groter (-54%). De ebit-marge bleef steken op 13,5 procent (24,6% in 2018). De vooruitzichten voor het lopende kwartaal bleven met 117 tot 123 miljoen euro onder de verwachte 125 miljoen. Dat was ook het geval voor de brutomarge (41%) en de ebit-marge (14%).

Voor Melexis is de evolutie van het aantal halfgeleiders per wagen belangrijker dan de autoverkoop op zich. Maar als cyclisch bedrijf is een krimpende automarkt hoe dan ook niet gunstig. Alle grote afzetmarkten boeren achteruit. In China daalde de verkoop van passagiersvoertuigen in maart voor de negende maand op rij. In het eerste kwartaal kromp de Chinese automarkt met 13,7 procent. Het cijfer van maart lag daar met 6,9 procent wel onder. In de Verenigde Staten werden in het eerste kwartaal 4 procent minder auto’s verkocht. Veel zal afhangen van de plannen van president Donald Trump. Een invoerheffing van 25 procent op auto’s en onderdelen zou auto’s flink duurder maken en zo goed als zeker een negatief effect hebben op de verkoopcijfers. In de Europese Unie werden in het eerste kwartaal 3,3 procent minder nieuwe auto’s geregistreerd. Daar versnelt de daling, want in maart, de zevende opeenvolgende verliesmaand, kromp de markt met 3,9 procent.

Melexis verwacht voor het volledige boekjaar een omzet die lager ligt dan in 2018 (569,4 miljoen euro). De brutomarge zou tussen 41 en 43 procent uitkomen, tegenover nog 45,9 procent vorig jaar. De halfgeleiderproducent had na het eerste kwartaal 39,5 miljoen euro in kas (+ 5 miljoen). Door de lagere verkopen namen de voorraden met 6,2 miljoen euro toe. Dat is geen probleem, aangezien het om producten met een langere economische levensduur gaat.


Conclusie

We gaan helemaal mee in het groeiverhaal door de sterke marktpositie en de superieure financiële gezondheid van Melexis. Alleen is het aandeel veel te duur. Noch de kwartaalresultaten noch de vooruitzichten kunnen een koersstijging van meer dan 40 procent sinds het begin van het jaar én een waarderingspremie tegenover de sectorgenoten verantwoorden. We zijn ervan overtuigd dat er nog (veel) gunstiger instapmomenten komen. We raden daarom aan van de irrationeel forse koersstijging gebruik te maken om de posities in het aandeel af te bouwen.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 72,25 euro

Ticker: MELE BB

ISIN-code: BE0165385973

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,9 miljard euro

K/w 2018: 29

Verwachte k/w 2019: 37,5

Koersverschil 12 maanden: -4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +42%

Dividendrendement: 3%

Partner Content