Enkel het marktsentiment zit tegen

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De halfgeleidersector zit in een dipje en daar kon zelfs ASML niet aan ontsnappen. De Nederlandse chipmachineproducent pakte wel uit met goede operationele resultaten en de prognoses zijn beter dan verwacht.

In aanloop naar de derdekwartaalresultaten was de koers van het aandeel van ASML teruggevallen naar het laagste niveau sinds februari. Sinds het begin van de zomer ging er ongeveer een vijfde af. De halfgeleidersector zat de voorbije maanden in een dipje en daar kon zelfs ASML niet aan ontsnappen. De Nederlandse producent van chipmachines heeft een wereldwijd marktaandeel van 85 procent en levert aan halfgeleiderproducenten zoals Samsung, Intel en TSMC. De halfgeleidersector is erg kapitaalintensief, waardoor een vertraging van de economische groei al snel tot teruglopende investeringen leidt.

Onlangs doken er een aantal signalen op die erop wijzen dat de industrie het wat lastiger krijgt dan de voorbije jaren. De tragere groei van de verkoop van mobiele toestellen, vooral in het hogere marktsegment, leidt tot een lagere vraag naar een bepaald type geheugenchips (NAND). Dat valt samen met aantrekkende voorraden bij de afnemers van halfgeleiders. In zo’n marktomgeving ligt overcapaciteit al snel op de loer. Verschillende chipmakers en toeleveranciers kregen te maken met geannuleerde bestellingen. ASML deelde mee in de brokken, maar kon na het kwartaalrapport de aandeelhouders geruststellen.

Het bedrijf boekte tussen juli en september een omzet van 2,78 miljard euro, of 13 procent meer dan een jaar eerder en 1 procent meer dan in het tweede kwartaal. De nettowinst klom naar 680 miljoen euro, tegenover 557 miljoen euro een jaar eerder. De winst lag ook boven de consensusprognose van 671 miljoen dollar. De brutomarge steeg op jaarbasis met 5 procent naar 48,1 procent. Nog belangrijker was de evolutie van het aantal bestellingen: die stegen in het derde kwartaal tot 2,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal was dat nog 1,95 miljard dollar. Bij de orders zijn 64 procent geheugenchips en 36 procent zogenoemde logische chips als microprocessors en grafische chips. Daarmee kon ASML de bezorgdheid over de markt voor geheugenchips grotendeels wegnemen.

De groep bouwt vooral machines voor de productie van DRAM-geheugenchips. De vraag naar dat type blijft wel op een hoog niveau. De vooruitzichten ogen bovendien gunstig door de overschakeling naar een nieuwe productiemethode, waardoor de producenten nieuwe machines nodig hebben. De machines op basis van de EUV-technologie of extreem ultraviolet licht blijven het goed doen. ASML leverde in het derde kwartaal vijf EUV-systemen en noteerde bestellingen voor vijf andere. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt meer dan 100 miljoen euro per stuk. ASML verwacht dit jaar achttien EUV-machines te leveren. Dat waren er oorspronkelijk twintig, maar van twee machines werd de levering uitgesteld naar 2019. Voor volgend jaar blijft de prognose van dertig systemen overeind.

De omzetprognose voor het lopende vierde kwartaal bedraagt 3 miljard euro, een hoger dan verwacht cijfer. Als ASML daarin slaagt, zou de jaaromzet uitkomen op 10,8 miljard euro. De doelstelling van 11 miljard euro omzet tegen 2020 is daarmee al bijna gehaald. Niemand twijfelt er dan ook aan dat ASML op de beleggersdag op 8 november de prognoses zal optrekken. ASML heeft 2,9 miljard euro in kas. Als onderdeel van een programma van aandeleninkoop ter waarde van 2,5 miljard dollar zijn dit jaar al 4,7 miljoen eigen aandelen gekocht.


Conclusie

ASML pakte uit met goede operationele resultaten, maar kon zich niet helemaal aan het negatieve marktsentiment onttrekken. De prognoses zijn wel beter dan verwacht, waardoor de omzetdoelstelling sneller kan worden gehaald. De dominantie en de technologische superioriteit van ASML maken het lastig voor de waardering een vergelijkbare concurrent te vinden. Het aandeel is niet goedkoop, maar dat is zelden of nooit het geval. Bij een verdere terugval wordt dit een aantrekkelijke aankoopkandidaat.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 146,14 euro

Ticker: ASML NA

ISIN-code: NL0010273215

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 65,9 miljard euro

K/w 2017: 25,5

Verwachte k/w 2018: 24

Koersverschil 12 maanden: -3%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 0,9%

Partner Content