Euronav, Genticel, Gamesa, Boeing

De olietankerrederij Euronav spon garen bij de daling van de prijs van ruwe olie.

Euronav

De olietankerrederij Euronav spon garen bij de daling van de prijs van ruwe olie. Dat blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal van 2015, het beste sinds 2008. Door de lagere olieprijs dalen de stookkosten van de schepen en verbeteren de resultaten op de vrachttarieven. Over heel 2015 boekte Euronav een nettowinst van 350,1 miljoen USD. De vooruitzichten voor 2016 ogen prima. De groep verwacht een verdere stijging van de vraag naar olie en een hogere vraag naar olietankers. Na de top van 15 EUR in juli 2015 daalde de koers sterk. Op 9 EUR werd een bodem bereikt, gevolgd door een schuchter herstel. Rond 10 EUR ligt de eerste redelijke horizontale steunzone.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Euronav, Genticel, Gamesa, Boeing

Genticel

Het Franse biotechaandeel Genticel, dat ook een notering op Euronext Brussel heeft, zag zijn koers kelderen nadat tegenvallende fase II-resultaten waren gepubliceerd over een potentiële blockbuster, het middel ProCervixtegen HPV, een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het potentieel wordt door analisten ingeschat op 1 miljard EUR. Het middel gaf na twaalf maanden toediening geen verschil met een placebo. De studie wordt voortgezet, maar het blijft bang afwachten of er na achttien maanden wel een positief resultaat komt. Technisch keerde de trend overduidelijk naar dalend. De doorbraak onder de laatste steun op 5,20 EUR houdt in dat eerst een nieuwe bodem moet worden gezocht.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C


Euronav, Genticel, Gamesa, Boeing

Gamesa

De Spaanse producent van windmolens Gamesa bevestigde de geruchten dat het gesprekken voert om de windenergieactiviteiten samen te voegen met die van Siemens. Als de deal doorgaat, zou de grootste producent van windmolens ter wereld tot stand komen. Volgens diverse bronnen zouden de Duitsers een meerderheidsbelang in het nieuwe bedrijf krijgen. Analisten zien de fusie wel zitten. Siemens zou verder onderhandelingen voeren om het belang van Iberdrola in Gamesa over te nemen. Als reactie op het nieuws brak Gamesa door de dubbele top op 16,50 EUR, waardoor een technisch aankoopsignaal werd gegenereerd. Daar bevindt zich nu de eerste steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Euronav, Genticel, Gamesa, Boeing

Boeing

In het vierde kwartaal van 2015 was de Amerikaanse luchtvaartproducent Boeing gedwongen een last van ruim 500 miljoen USD in de boeken op te nemen door een verlaging van het productievolume van de Boeing 747. Als gevolg daarvan zakte de winst met bijna een derde, tot 1 miljard USD. Over het volledige boekjaar werd 5,2 miljard USD verdiend. Voor dit jaar mikt Boeing op een omzet tussen 93 en 95 miljard USD. De beleggers waren niet blij met die verkapte winstwaarschuwing en stuurden de koers van het aandeel in één dag 10% lager. De trend keerde daardoor naar dalend. De belangrijke steun op 120 USD houdt vooralsnog stand, maar staat onder grote druk.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content