EVS heeft eindelijk een nieuwe CEO

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Begin september maakte EVS bekend dat een nieuwe CEO gevonden was. Serge Van Herck komt begin volgend jaar aan het hoofd van de speler met een unieke positie in live sportverslaggeving.

Er komt dus een einde aan het lange mandaat van Pierre De Muelenaere als interim-CEO. Hij oefende die functie uit sinds Muriel De Lathouwer midden 2018 werd bedankt, nadat de vennootschap had moeten opbiechten dat de resultaten zelfs in een jaar met grote sportevenementen zwak zouden zijn.

Uit de persmededeling over het eerste kwartaal bleek dat de marktomstandigheden moeilijk zijn gebleven. Mediagroepen zijn zeer zuinig met investeringen. EVS redde het resultaat van de eerste jaarhelft werd met kostenbesparingen. De omzet viel terug van 44,1 miljoen naar 41,0 miljoen euro (-6,9%). Dat heeft ook te maken met het feit dat dit een oneven jaar is, zonder grote sportevenementen. In de eerste helft van 2018 waren er de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker voetbal in Rusland. In jaren met megasportspektakels kan EVS extra inkomsten genereren met de verhuur van materiaal. Als we die extra inkomsten uit de halfjaarcijfers van 2018 halen, zien we een omzetstijging van 12 procent. Maar de omzet was in de eerste helft van vorig jaar ook zwak, en het cijfer voor de eerste helft van 2019 lag 5 procent onder de analistenconsensus.

Het bedrijfsresultaat (ebit) gaf wel voldoening, met een forse stijging van 2,3 naar 3,4 miljoen euro (+46%), terwijl de gemiddelde analistenverwachting een daling tot 1,8 miljoen euro was. Dankzij de toegenomen kostendiscipline lagen de operationele kosten 7,1 procent lager. Daardoor nam de ebit-marge toe van 5,3 tot 8,3 procent. Het nettoresultaat maakte dan weer een duik van 10,6 naar 3,7 miljoen euro, of van 0,78 naar 0,26 euro per aandeel. Maar dat heeft vooral te maken met een eenmalige belastingwinst van 6,6 miljoen euro in de eerste helft van 2018.

EVS bevestigde de verwachting van 100 tot 120 miljoen euro omzet voor het boekjaar 2019, op basis van een orderboek van 22,5 miljoen euro op 30 juni, 7 procent onder de gemiddelde analistenverwachting.

In oktober 2018 leidde een opeenvolging van zwakke resultaten tot een dieptepunt van net boven 15 euro voor de beurskoers. Toen raakte bekend dat concurrent Evertz een belang van ruim 3 procent in EVS had genomen, wat de speculatie deed oplaaien dat EVS een overnameprooi zou worden. Het management had duidelijk geen zin om daaraan mee te werken en Evertz liet niet in zijn kaarten kijken. Een overname lijkt niet meteen op til, getuige de kapitaalverhoging in december vorig jaar, waarop Ackermans&van Haaren en Belfius Insurance intekenden. De aanstelling van een nieuwe CEO wijst in dezelfde richting.

Voor de periode 2018-2021 schuift EVS een stabiel dividend van 1 euro bruto (interim- en slotdividend van 0,50 euro) per aandeel naar voren. Het zet het EVS-aandeel in de verf als een stabiele dividendwaarde.


Conclusie

EVS heeft toptechnologie in huis en is financieel erg solide met een nettokaspositie van 40,9 miljoen euro eind juni 2019. Toch stijgt de omzet te weinig om enthousiast te zijn over het aandeel, ondanks de vrij redelijke waardering tegen 10 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) en het stevige dividendrendement.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 21,95 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 315 miljoen euro

K/w 2018: 8,5

Verwachte k/w 2019: 15

Koersverschil 12 maanden: +38%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 4,6%

Partner Content