EVS blijft een zeer rendabele maatschappij met een unieke marktpositie dankzij zijn superieure technologie.

Dankzij de stevige eindspurt in het vierde kwartaal heeft EVS Broadcast Equipment een degelijk 2013 achter de rug. De Luikse onderneming realiseert vooral omzetpieken in jaren dat er grote sportevenementen plaatsvinden, met voorop de Olympische Spelen en de Wereldbeker Voetbal. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. Het beschikt over een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving. Het XT3-hardwareplatform, de kern van de EVS-business, staat bekend als het snelste, meest betrouwbare en meest gebruikte platform voor liveproducties.

Die ijzersterke marktpositie laat toe zeer hoge winstmarges te realiseren. Het nadeel is dat die markt met ongeveer 350 miljoen EUR niet megagroot is, dat EVS zijn marktaandeel daarin moeilijk nog spectaculair kan verhogen en dat het segment richting 2016 (Olympische Spelen in Rio) met slechts 2 à 3% per jaar zal groeien. Vandaar dat EVS al enige tijd zijn marktaandeel probeert uit te breiden in de business van entertainment, nieuws en media (ENM). Die markt is viermaal groter (1,3 miljard EUR), maar voorlopig heeft EVS slechts enkele procenten van die markt weten in te palmen.

In dat segment heeft EVS de komende jaren wel nog flink wat ruimte om marktaandeel te doen groeien. Dat bleek ook uit de cijfers voor het vierde trimester. De sterke prestatie in de laatste drie maanden was vooral te danken aan de inspanningen in ENM: 43,6% van de omzet in het vierde kwartaal kwam van ENM, een uitzonderlijk hoog cijfer.

Zoals verwacht leverde 2013 een lagere omzet en een beduidend lagere winst op. Want 2013 is een oneven jaar, zonder megasportspektakel. Vorig jaar zakte de omzet van 137,9 naar 129,1 miljoen EUR (-6,4%). Na negen maanden stond de omzetteller echter op -19,4%, en als we tegen constante wisselkoersen rekenen en de verhuurinkomsten voor de grote sportevenementen uit 2012 eruit halen, dan is vorig jaar sprake van een omzetgroei van 1,3%.

Om meer kansen te grijpen in de ENM-business doet EVS forse technologie-investeringen. Dat weegt op de rendabiliteit. De bedrijfswinst (ebit) van 48,4 miljoen EUR ligt dan ook 20,9% lager dan in 2012, wat ook een daling van de ebit-marge van 44,4% naar 37,5% inhoudt. De nettowinst dook van 41,7 naar 34,0 miljoen EUR (of van 3,10 naar 2,52 EUR per aandeel; -18,7%). Die investeringen om zijn technologische superioriteit te behouden en een groter marktaandeel in te pikken in de ENM-business zullen ook dit jaar nog op de rendabiliteit wegen. Het bedrijf verwacht dat de bedrijfskosten in 2014 met 10 tot 15% toenemen. EVS heeft ook een lange traditie als couponbetaler. Voor het boekjaar 2013 werd nog geen aankondiging gedaan, maar wellicht zal het heel dicht bij de nettowinst per aandeel liggen.

Conclusie

EVS blijft een zeer rendabele maatschappij met een unieke marktpositie dankzij een superieure technologie. Een nieuwe recordomzet en een winst tussen 2,5 en 3 EUR per aandeel moeten mogelijk zijn. Het aandeel mag dan ook met een premie noteren – 15,5 keer de verwachte winst 2014; een verwachte verhouding tussen ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 9,5 – mede dankzij een verwacht dividendrendement van meer dan 5% bruto.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content