Exxon Mobil

Het aandeel van Exxon Mobil, de grootste beursgenoteerde energiegroep ter wereld, noteert met een premie tegenover zijn Europese sectorgenoten die moeilijk objectief kan worden verantwoord.

De prijs van een vat ruwe olie klom onlangs opnieuw boven de grens van 50 USD. Met enige vertraging hebben ook de aandelen van de geïntegreerde energiegroepen de evolutie van de olieprijs gevolgd. Zo noteert Exxon Mobil 16% hoger dan begin dit jaar en zit de koers op het hoogste niveau sinds februari 2015. Exxon is de grootste beursgenoteerde energiegroep ter wereld. Het bedrijf is op verscheidene fronten actief met een upstreamafdeling (exploratie en productie) en een downstreamdivisie (raffinage en marketing), maar ook een sterk uitgebouwde chemie-afdeling.

De winstgevendheid van upstream is sterk gerelateerd aan de olieprijs. In 2015 was upstream in het eerste kwartaal verlieslatend (-76 miljoen USD). Downstream daarentegen kon een winstcijfer van 906 miljoen USD voorleggen dankzij de hogere raffinagemarges. De beste prestatie kwam van de chemieafdeling, die met een winst van 1,36 miljard USD (+36% op jaarbasis) meer dan 60% van de groepswinst voor haar rekening nam. De recente klim van de olieprijs is zowel goed als slecht nieuws. Voor upstream is het effect uiteraard positief, maar bij downstream staan de raffinagemarges wel onder druk. Voor de chemie-afdeling is ruwe olie een kostenpost en is de prijsstijging dus een slechte zaak.

In april verloor Exxon Mobil voor het eerst in meer dan 80 jaar haar AAA-kredietrating. De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s toonde zich bezorgd over de oplopende schulden en het hoge dividend. Exxon Mobil geeft absolute prioriteit aan het dividend. De aandeelhoudersvergoeding is al 33 jaar op rij gestegen en de groep wil dit tot elke prijs in stand houden. In april werd het kwartaaldividend nogmaals met 3% verhoogd naar 0,75 USD. Vorig jaar keerde Exxon 12,2 miljard USD aan dividenden uit tegenover een vrije kasstroom van slechts 3,8 miljard USD. In het eerste kwartaal van 2016 zette die trend zich verder. De vrije kasstroom bleef steken op 211 miljoen USD. Daar stond een dividenduitkering van bijna 3,1 miljard USD tegenover en een aandeleninkoop van 721 miljoen USD. Dat betekent dat de groep extra schulden moet aangaan om dit uitgavenpatroon vol te houden.

In februari werd voor 12 miljard USD aan nieuwe obligaties uitgegeven. Voorlopig kan Exxon Mobil dat nog volhouden, omdat de schuldgraad met minder dan 25% lager ligt dan bij de meeste sectorgenoten. Aan het einde van het eerste kwartaal stond de schuld op 43,1 miljard USD. Daar stond een liquiditeitspositie van bijna 5 miljard USD tegenover. Het is echter duidelijk dat dat gulle dividendbeleid op termijn niet kan worden volgehouden als er aan de inkomstenzijde niets verandert. Exxon Mobil vermindert dit jaar de kapitaaluitgaven met een derde, tot 23,2 miljard USD. Voorlopig worden enkel nog aandelen ingekocht om de werknemersopties te compenseren.


Conclusie

Het herstel van de olieprijs heeft ook Exxon Mobil geen windeieren gelegd, hoewel de gevolgen niet eenduidig positief zijn. Het aandeel noteert wel met een premie tegenover de Europese sectorgenoten die moeilijk objectief verantwoord kan worden. We verlagen dan ook het advies, want we menen dat het aandeel nu correct gewaardeerd is en verkiezen in de geïntegreerde oliesector Royal Dutch Shell en Total boven Exxon.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content