Fagron maakt een positieve start in 2019

Fagron pakte uit met een positieve kwartaalupdate. Het is optimistisch voor 2019 en mikt op een aanhoudende groei van de omzet en de winst.

Fagron pakte uit met een positieve kwartaalupdate. De omzet klom op groepsniveau met 13,1 procent tot 123,4 miljoen euro. De gemiddelde analistenverwachting lag iets hoger, op 124,1 miljoen euro. De kleinste afdeling, HL Technology (orthopedische precisiecomponenten), zag haar omzet terugvallen met 0,3 procent tot 1,72 miljoen euro. Exclusief HL Technology klom het zakencijfer met 13,4 procent, van 107,3 miljoen euro tot 121,7 miljoen. Zonder wisselkoerseffecten, deze keer beperkt tot 0,1 miljoen euro op groepsniveau, bedroeg de groei 12,7 procent. De onderliggende groei, zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen, was een stevige 7,1 procent (exclusief wisselkoerseffecten). In 2018 bedroeg de organische omzetgroei zonder wisselkoerseffecten 9,3 procent, waarvan 10,1 procent in de tweede jaarhelft.

De omzet in Europa bleef stabiel in het eerste kwartaal op 63,5 miljoen euro. De organische omzet zonder wisselkoerseffecten klom met 0,4 procent (+0,3 miljoen euro). De merken groeiden sterk (+22,3%), waardoor het aandeel in de omzet klom tot 12,1 procent. De omzet werd met 1,5 miljoen euro gedrukt door de tijdelijke verminderde capaciteit in een Nederlandse steriele faciliteit. De faciliteit zal in de loop van de tweede jaarhelft opnieuw volledig operationeel zijn.

De nieuwste afdeling, Fagron Genomics, boekte een eerste bescheiden omzet in Spanje en Portugal. De afdeling ontwikkelt genetische tests op basis van DNA-analyse om de meest efficiënte mix van medicijnen voor te schrijven. In het tweede kwartaal begint de eerste verkoop in andere Europese landen en Zuid-Afrika. In de tweede jaarhelft volgt Canada en in 2020 wellicht de Verenigde Staten. Fagron lanceert dit jaar ook een tweede en een derde test. Op korte termijn blijft de bijdrage van Fagron Genomics beperkt, maar de ambitie op lange termijn is groot.

In Zuid-Amerika blijft de groei indrukwekkend. Zonder wisselkoerseffecten klom de omzet met 13,2 procent (+3,2 miljoen euro) door de aanhoudende groei van de compoundingmarkt. De totale omzet steeg er met 5,7 procent, van 23,8 miljoen euro tot 25,2 miljoen. De strategische aandacht voor innovatieve merkproducten en de productbeschikbaarheid blijft er renderen. In Noord-Amerika trekt het forse herstel door. De omzet klom met 65,1 procent tot 33 miljoen euro. De organische groei zonder wisselkoerseffecten bedroeg 21,9 procent (+4,4 miljoen euro). De compoundingactiviteiten groeiden met 23,9 procent, aangedreven door de de hypermoderne steriele bereidingsfaciliteit in Wichita (+44,1%). De groei in Wichita wordt tijdelijk geremd, doordat een belangrijke grondstof voor de meest verkopende producten tijdelijk onbeschikbaar was. De merken en de farmaceutische grondstoffen boekten gezamenlijk 15,2 procent groei. De merken kenden een sterke toename met 29,8 procent en zagen het aandeel in de omzet klimmen tot 15,6 procent. De integratie van het vorig jaar overgenomen Humco is afgerond.

Fagron is optimistisch voor 2019 en mikt op een niet becijferde aanhoudende groei van de omzet en de winst. Het bedrijf bekijkt gedisciplineerd overnamedossiers op de kernmarkten Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika, maar het wil daarnaast de organische groei aanhouden door te blijven inzetten op innovatieve merken en de uitbouw van de steriele activiteiten in Europa en Zuid-Amerika. Het brutodividend werd opgetrokken van 0,1 naar 0,12 euro per aandeel.

Conclusie

Fagron nam een goede start in 2019. De waardering is correct tegen 19,2 keer de verwachte winst en met een ondernemingswaarde (ev) van 13,1 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019. Bij een terugval is het aandeel een kandidaat voor een heropname in de voorbeeldportefeuille.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 16,72 euro

Ticker: FAGR BB

ISIN-code: BE0003874915

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,2 miljard euro

K/w 2018: 24

Verwachte k/w 2019: 19

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement: 0,7%

Partner Content