Fagron is als marktleider ideaal gepositioneerd op de structureel groeiende en consoliderende compoundingmarkt.

Fagron maakte een sterke tradingupdate over het eerste kwartaal bekend. De omzet steeg met 29,8%, tot 117,8 miljoen EUR, en zonder wisselkoerseffecten met 22,5%. De organische groei – zonder rekening te houden met overnames – bedroeg 16,8% en 10,2% zonder wisselkoerseffecten. Daarmee neemt Fagron steeds nadrukkelijker de twijfels weg over de impact van de veranderingen in de terugbetalingsvoorwaarden voor magistrale bereidingen in de Verenigde Staten, die het aandeel vorig najaar fors onder druk zetten. In de veruit grootste divisie, Fagron, de specialist in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen voor apotheken, steeg de omzet met 30,2%, tot 115 miljoen EUR (organisch en zonder wisselkoerseffecten +10,5%). Bij HL Technology, de ontwikkelaar en producent van precisiecomponenten voor orthopedische specialisten, nam de omzet met 14,2% toe (+0,1%), tot 2,8 miljoen EUR.

Het grootste segment van de divisie Fagron is Fagron Compounding Essentials -farmaceutische grondstoffen en apparaten voor de magistrale bereidingen in apotheken – en die realiseerde een omzetgroei met 4,7%, tot 60,5 miljoen EUR (organisch +5,3%). Essentials realiseerde daarmee 52,7% van de omzet van de divisie (was 65,5% in het eerste kwartaal van 2014). Organisch en zonder wisselkoerseffecten daalt de omzetstijging naar 0,2%. De rendabiliteit blijft gradueel toenemen. Fagron bekijkt (vooral in Brazilië) een aantal overnamedossiers om de marktpositie te versterken. De omzet van Fagron Trademarks – producten en concepten voor magistrale bereidingen – steeg met 8,8%, tot 11,6 miljoen EUR (+4,6% zonder wisselkoerseffecten), of 10,1% van de omzet tegenover 12,1% vorig jaar. De introductie van nieuwe concepten (onder meer tegen obesitas en pijn) moet dit percentage op termijn opkrikken tot 15%.

De absolute sterkhouder was alweer het derde segment, Fagron Compounding Services, de 19 steriele en niet-steriele bereidingsfaciliteiten. De omzet steeg er met 116,5% (+101,8% zonder wisselkoerseffecten), waarvan 41,7% organisch (+32,1%). Hierdoor steeg het aandeel van Services van 22,4% naar 37,2%. De niet-steriele bereidingen – het segment onderhevig aan de wijzigingen in de terugbetalingsvoorwaarden in de Verenigde Staten – kenden volumegroei, met slechts een lichte prijzendruk. De steriele bereidingen daarentegen groeiden fors dankzij de toenemende uitbestedingstrend (ook in Europa) bij de ziekenhuizen. De volledig gekwalificeerde bereidingsfaciliteiten van Fagron zijn ideaal gepositioneerd om van deze trend te blijven profiteren. In juni opent men een nieuwe faciliteit in Nederland en hetzelfde gebeurt in de Verenigde Staten in januari 2016. Het bedrijf bekijkt verschillende overnamedossiers en verwacht de komende maanden nieuws te kunnen aankondigen. De (wellicht te) conservatieve verwachtingen voor 2015 – minstens 500 miljoen EUR omzet en 26% recurrente bedrijfskasstroommarge (rebitda) – werden herbevestigd.

Conclusie

We hadden geluk met de timing van de opname van Fagron in de voorbeeldportefeuille, met een stijging van bijna 20% in enkele weken. We geloven dat Fagron als marktleider ideaal gepositioneerd is in een structureel groeiende en consoliderende compoundingmarkt. Bovendien is Fagron tegen 18,5 keer de verwachte winst 2015 nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content