First Majestic Silver heeft een stevige hefboom op zilver

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We gaan ervan uit dat de mijnen van de groep het goed zullen doen in 2020 en dat de exploratieresultaten gunstig zullen zijn.

First Majestic is een zilverproducent met de hoofdzetel in Canada die ook goud en in mindere mate lood en zink ontgint. De groep beschikt over zes mijnen in Mexico waarvan er vier operationeel zijn. Daarnaast heeft First Majestic nog vier projecten in de pijplijn.

De mijngroep is door overnames uitgegroeid tot een van de grootste primaire zilverproducenten. Door het inlijven van Silvercorp Metals in 2016 kreeg ze de Santa Elena-mijn (goud en zilver) in handen. De belangrijkste transactie was de overname van het noodlijdende Primero Mining begin 2018. Daardoor werd de mijngroep de eigenaar van de San Dimas-mijn (goud en zilver).

De ETF-uitgever Van Eck Global is de grootste aandeelhouder (11,4%) omdat First Majestic in de grootste twee goudmijntrackers zit. Het streamingbedrijf Wheaton Precious Metals heeft een participatie van 9,9 procent. Oprichter en CEO Keith Neumeyer heeft 1,7 procent van de aandelen. First Majestic beschikt over een cashpositie van 118,6 miljoen dollar en een schuld van 158,3 miljoen dollar.

Terugblik op 2019

De productie van First Majestic neemt toe terwijl de kosten dalen. Na drie kwartalen in 2019 bedroeg de omzet 267,5 miljoen dollar of 18 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was te danken aan een hogere output en een stijging van de zilverprijs. De operationele winst bedroeg na negen maanden 42,2 miljoen dollar tegenover een verlies van 2,9 miljoen dollar een jaar eerder. De operationele kasstroom lag met 76 miljoen dollar de helft hoger.

Slechts twee mijnen dragen bij aan de winst. San Dimas tekent voor de helft van de groepsomzet en realiseerde tussen januari en september een operationele winst van 39,6 miljoen dollar. De productiekosten lagen met 7,9 dollar per troy ounce in het derde kwartaal ver onder het groepsgemiddelde van 10,76 dollar. Santa Elena staat in voor ongeveer een vijfde van de groepsproductie en heeft de laagste kostenstructuur van de groep met productiekosten van slechts 5,17 dollar in het derde kwartaal. De mijn leverde na drie kwartalen een operationele winst van 20,4 miljoen dollar op. La Encantada (zilver) draagt evenveel bij aan de productie als Santa Elena, maar de productiekosten liggen hoger waardoor de mijn net break-even was.

Verwachtingen voor 2020

Sinds de overname van San Dimas zijn de productiekosten met 20 procent gedaald. Automatisatie en modernisering zal die verder doen dalen. Santa Elena heeft een groot exploratiepotentieel met het Ermitaño-project. De overschakeling van diesel naar vloeibaar aardgas voor de energievoorziening moeten de productiekosten gunstig beïnvloeden. Bij La Encantada zal het Roaster-project de output met 1,5 miljoen troy ounce zilver per jaar verhogen. Bij La Parrilla (zilver) wordt het exploratiebudget volgend jaar verdubbeld met het oog op een heropstart in 2021.

Waarom een favoriet?

De meeste klassieke zilverproducenten hebben de voorbije jaren gediversifieerd naar andere (edel)metalen. Bij First Majestic is het aandeel van zilver in de omzet al hoog (60%) en zal het in 2020 stijgen naar 67 procent. Er is dus een groot hefboomeffect op de winst bij hogere zilverprijzen. De goud-zilverratio noteert tegen 87, wat erg hoog is. We verwachten dat de prijsverhouding tussen beide metalen volgend jaar zal normaliseren en dat dat gepaard zal gaan met een hogere zilverprijs. Concrete productieprognoses voor 2020 zijn er nog niet, maar we gaan ervan uit dat de mijnen van de groep het goed zullen doen en dat de exploratieresultaten gunstig zullen zijn.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 10,71 dollar

Ticker: AG US

ISIN-code: CA32076V1031

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,2 miljard dollar

Verwachte k/w 2019: –

Verwachte k/w 2020: 121

Koersverschil 12 maanden: +109%

Koersverschil sinds jaarbegin: +93%

Dividendrendement: –

Partner Content