Franco-Nevada

Franco Nevada rijgt de nieuwe deals aan elkaar, gestuwd door de uiterst moeilijke tijden in de edelmetalensector.

In oktober kondigde het Canadese royaltybedrijf Franco-Nevada (FNV) een belangrijke nieuwe streamingovereenkomst aan. Het investeert 648 miljoen USD voor een goud- en zilverstream op de productie van de Candelaria-mijn in Chili. Lundin Mining betaalde 1,8 miljard USD voor de overname van de 80% eigendomsrechten op Candelaria van Freeport-McMoRan. Het gaat om een koper-, goud- en zilvermijn met twintig jaar productiehistoriek. De huidige reserves verzekeren productie tot 2028, met bovendien nog uitbreidingsmogelijkheden. FNV betaalt 400 USD per geleverde ounce goud en 4 USD per ounce zilver. De deal draagt onmiddellijk bij aan de productie, en voor 2014 rekent FNV al op 20 à 30.000 ounce goudequivalent (goud en zilver gecombineerd). De volgende jaren zal de productie gemiddeld 60 à 70.000 ounce bedragen, met een uitschieter volgend jaar van meer dan 80.000 ounce.

Die grote deal verklaart meteen de onverwachte, maar wel goed getimede kapitaalverhoging tijdens de zomer. Het bedrijf haalde 500 miljoen USD op via de uitgifte van 8,38 miljoen nieuwe aandelen (5,7% verwatering) tegen 59,75 USD, slechts 1,8% onder de recordkoers van 12 augustus. De voorbije twaalf maanden realiseerde FNV liefst 35 deals, goed voor een totale investering van 1 miljard USD. Bovendien is de honger duidelijk nog niet gestild, want topman David Harquail gaf aan talrijke kansen te bestuderen. De lage edelmetalenprijzen geven FNV het voordeel dat de mijnbedrijven meer geneigd zijn om streamingovereenkomsten te overwegen, omdat de traditionele financieringsmiddelen (schuldfinanciering, kapitaaluitgiftes) minder aantrekkelijk of zelfs niet toegankelijk zijn.

FNV beschikt na de deal met Lundin Mining nog over ruim 600 miljoen USD cash en een ongebruikte kredietlijn van 500 miljoen USD. Het bedrijf is volledig schuldenvrij. Dankzij de recente overnames realiseerde FNV in het derde kwartaal een productie van 70.071 ounce goudequivalent, een stijging met 23,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De groepsomzet nam dankzij lagere gerealiseerde metalenprijzen slechts met 8,9% toe, tot 107,6 miljoen USD. De inkomsten uit olie- en gasroyalty’s daalden met 8,1%, tot 20,5 miljoen USD. De oorzaak is uiteraard de lagere olieprijs, een element dat in het vierde kwartaal nog zwaarder zal wegen. De olie-inkomsten in het vierde kwartaal vorig jaar bedroegen evenwel slechts 12,6 miljoen USD.

De voorziene omzetvork voor 2014 ligt op 70 à 80 miljoen USD, waarvan reeds 62,9 miljoen USD werd gerealiseerd tijdens de eerste 9 maanden. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) steeg na 9 maanden met 6,3%, tot 260,7 miljoen USD. Na 9 maanden bedraagt de recurrente nettowinst per aandeel 0,71 USD, tegenover 0,74 USD vorig jaar. Door de hoger dan verwachte productie tot nog toe, en de deal met Lundin Mining, verhoogde FNV de productieverwachting voor 2014 substantieel: van 245 à 265.000 naar 280 à 300.000 ounce.

Franco Nevada rijgt de nieuwe deals aan elkaar, gestuwd door de uiterst moeilijke tijden in de edelmetalensector. Het aandeel herstelt stilaan van de terugval na de kapitaalverhoging. We verhogen opnieuw het advies, omwille van het defensieve karakter van het businessmodel, de gespreide projectenportefeuille en de prima vooruitzichten.

Partner Content