Freeport-McMoRan herrijst uit de as

© Getty Images/iStockphoto

De Amerikaanse grondstoffenspeler Freeport-McMoRan heeft zijn schuldenberg beter onder controle gebracht met een verkoop van activiteiten. De resterende activiteiten zijn netjes geografisch gespreid over vier continenten.

De Amerikaanse grondstoffenspeler Freeport-McMoRan (ticker FCX) heeft tijdens de Chinese groeicrisis nog grotere klappen moeten verwerken dan de meeste van zijn sectorgenoten. Van een beurskapitalisatie van 55 miljard dollar in 2010 bleef een jaar geleden nog amper 5 miljard dollar over, terwijl de schuldpositie ontspoorde van 5 naar 20,4 miljard dollar eind 2015.

De problemen begonnen in 2013 met de omstreden overname van Plains Explorations voor 9 miljard dollar. Daarmee werd de groep(weer) actief in de Amerikaanse olie- en gassector. Het afgelopen jaar stond voor CEO Richard Atkerson dan ook volledig in het teken van de verkoop van activa om de enorme schuldenberg af te bouwen. De bedoeling was en is zo snel mogelijk de schuldenlast met 5 tot 10 miljard dollar terug te dringen. Eind 2016 is het rapport op dat gebied gunstig. Eind vorig jaar bedroeg de nettoschuldpositie 11,8 miljard dollar, of 8,6 miljard dollar minder. Dat was hoofdzakelijk te danken aan de verkoop van activa voor 6,6 miljard dollar. De balanssituatie is dus niet langer kritiek. Vorig jaar bedroeg de olie- en gasproductie 47,1 miljoen vaten olie-equivalenten. In 2015 was dat 52,6 miljoen.

Freeport-McMoRan blijft op de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld. In 2016 haalde het een verkocht volume van 4,65 miljard pound koper. Maar de koperprijs is in vier jaar ruim gehalveerd. In 2011 maakte de groep nog 5 dollar per aandeel winst, terwijl er in 2016 een verlies van 3,16 dollar per aandeel. Dat was op zich al een flinke verbetering ten opzichte van het monsterverlies van 11,31 dollar per aandeel in annus horribilis 2015. Een lichtpunt was de winst van 0,22 dollar per aandeel in het vierde kwartaal.

Voorts is Freeport een respectabele goudproducent met een productie van 1,09 miljoen ounce vorig jaar (tegenover 1,26 miljoen ounce in 2015). FCX is ook een van de grootste producenten van molybdeen (80 miljoen pound in 2016) ter wereld. Dat metaal is cruciaal om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken.

FCX kan wel een fraaie geografische spreiding voorleggen, met activiteiten op vier continenten. De Amerikaanse groep met hoofdzetel in Phoenix, Arizona beschikt in de Verenigde Staten over zeven kopermijnen en één molybdeenmijn (Hendersonin Colorado). In Latijns-Amerika heeft FCX twee kopermijnen (Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili). In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië. Het Grasbergproject is een mijnbouwcomplex van wereldformaat. Grasberg omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Grasberg levert ook haast de volledige goudproductie. In Afrika werd de verkoop van het Tenke Fungurumeproject in Congo in november afgerond. Voor dit jaar mikt de groep op een koperproductie van 4,1 miljard pound, een goudproductie van 2,2 miljoen ounce goud en een productie van 92 miljoen pound molybdeen.


Conclusie

De koersstijging van 250 procent in de voorbije twaalf maanden valt enigszins te relativeren, aangezien de koers sinds de piek in 2011 met ruim 90 procent gedaald was. Tegen 13,5 keer de verwachte winst voor dit jaar en 6,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) 2017 is het aandeel nog redelijk gewaardeerd. Door de verminderde schuldenlast passen we de risicograad aan van ‘hoog’ naar ‘gemiddeld’.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 21,8 miljard dollar

K/w 2016: 12

Verwachte k/w 2017: 13,5

Koersverschil 12 maanden: +182%

Koersverschil sinds jaarbegin: +21%

Dividendrendement: –

Partner Content