Fresenius SE

Het blijft afwachten of Fresenius SE een deal sluit met Danone.

Wordt het Duitse Fresenius weldra eigenaar van de afdeling gezondheidsbevorderende voedingswaren van Danone? Volgens een recent artikel in de Financial Times is de kans reëel. Danone is met producten als Actimel, Danacol en, Fortisip het nummer één in de wereld in dat segment, en er zijn al maanden geruchten dat de Franse voedingsgigant die divisie wil verkopen.

Fresenius SE & Co KGaA is een Duits topaandeel dat de voorbije twintig jaar veel beter dan de DAX-index heeft gepresteerd: een gemiddelde jaarlijkse return van 19,8%, versus 9,2% voor de DAX. Het ‘klavertje vier’ van de groep start met Fresenius Medical Care (ticker FME op de beurs van Frankfurt; ISIN-code DE0005785802), de absolute wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra. De nierdialyse is nodig om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Het aantal dialysepatiënten groeit wereldwijd aan een tempo van 5 à 6% per jaar en wereldwijd gaat het nu om een groep van 2,3 miljoen patiënten. Vorig jaar voerde Fresenius 40,4 miljoen dialysebehandelingen uit. Fresenius Medial Care stond in de eerste jaarhelft voor 50% van de groepsomzet van Fresenius SE en met 731 miljoen bedrijfswinst (ebit) voor 52% van de groepsebit.

De tweede belangrijkste dochter is Fresenius Kabi (23% van de groepsomzet en 29% van de groepsebit). Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling en de zorg van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, het uitvoeren van bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materieel. Ook die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing van de (westerse) bevolking, het veelvuldige patentverval (16 miljard USD tegen 2021) en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios (23% groepsomzet; 18% groepsebit) is het grootste operator van privé-hospitalen in Duitsland. Eind vorig jaar bestond het netwerk al uit 112 hospitalen. Tot slot is er Fresenius Vamed (4% groepsomzet en 1% groepsebit), een (Oostenrijkse) dienstverlener voor de planning, bouw en uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Tot nog toe heeft Fresenius Vamed bijgedragen tot de voltooiing van ruim zeshonderd ziekenhuisfaciliteiten in zeventig landen.

In de eerste jaarhelft steeg de omzet met 7%, tot 10,7 miljard EUR (gemiddelde groei voorbije 10 jaar 11%), de ebit ging echter lichtjes (- 3%) achteruit, tot 1,4 miljard EUR. Het nettoresultaat klom wel met 1%, tot 487 miljoen EUR. De groep toonde zich toch nog vrij optimistisch voor het volledige boekjaar. De bedrijfstop rekent op 14 tot 16% omzetgroei tegen constante wisselkoersen en een stijging van het nettoresultaat met 2 tot 5%. Tegen 2017 wil de groep wel circa 30 miljard EUR omzet realiseren en 1,4 à 1,5 miljard EUR nettoresultaat. Het dividend werd voor boekjaar 2013 voor het 21ste jaar op rij verhoogd tot 1,25 EUR per aandeel (was 0,07 EUR in 1993).

Conclusie

Het blijft natuurlijk afwachten of er met Danone een deal komt. Het aandeel kon dit jaar niet uitblinken als gevolg van de beperkte winstgroei voor 2014. Waardering onder het historische gemiddelde tegen 16,5 keer de verwachte winst 2015 en ev/ebitda van 9. Een kansrijke langetermijninvestering binnen het thema ‘vergrijzing’.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content