Galapagos scoort in reuma

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het sterke studieresultaat in reuma is een enorme opluchting. De kaspositie van Galapagos is aangedikt tot 1,3 miljard euro of 24 euro per aandeel.

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft de eerste cruciale afspraak voor het uitgebreide onderzoeksprogramma met filgotinib, het kandidaat-geneesmiddel in ontstekingsziekten, niet gemist. In samenwerking met Gilead Sciences lopen klinische studies naar de werkzaamheid van filgotinib in liefst elf indicaties. De belangrijkste zijn reuma, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (beide darmziekten).

Met sterke eerste resultaten over de eerste van drie lopende fase III-studies voor reuma schoot Galapagos de hoofdvogel af. Filgotinib behaalde het primaire eindpunt, een verbetering met minstens 20 procent, op een significante manier voor beide doseringen tegenover een placebo, zowel 12 als 24 weken na de eerste behandeling. Er waren ook geen verrassingen op het gebied van de secundaire eindpunten. Het goede veiligheidsprofiel werd bevestigd. Daarmee versterkt filgotinib zijn profiel als mogelijk veiliger alternatief tegenover de bestaande reumaremmers, inclusief upadacitnib van AbbVie dat wellicht in 2019 als derde reumaremmer op de markt zal komen. Het is nog wachten op de resultaten van de twee andere fase III-reumastudies in 2019, maar de kans op de effectieve goedkeuring (wellicht in 2020) van filgotinib is groot geworden.

De komende twee jaar volgen nog heel wat fase II- en fase III-studieresultaten. Vooral die van de fase III-studies in Crohn en colitis ulcerosa in 2020 belangrijk zijn. Galapagos greep de sterke resultaten en de koersstijging met 18 procent tot een nieuwe recordkoers van 104,55 euro aan om een forse kapitaalverhoging door te voeren. Het haalde zonder moeite 296,2 miljoen euro op via de uitgifte van 2,96 miljoen nieuwe aandelen tegen 116,5 dollar per aandeel (nauwelijks 2,6% korting). Daarmee dikt de kaspositie aan tot circa 1,3 miljard euro, afgerond 24 euro per aandeel. Dat is ruimschoots voldoende om de indrukwekkende pijplijn verder te ontwikkelen.

Op korte termijn is het uitkijken naar de evolutie in het onderzoek in taaislijmziekte, nadat partner AbbVie eind juni had aangegeven geen tweede triplecombinatietherapie te willen opstarten. Allicht valt het doek over die samenwerking, maar het is afwachten in welke vorm het onderzoek doorgaat. Duidelijk is dat marktleider Vertex Pharmaceuticals verder is gevorderd in de zoektocht naar succesvolle triplecombinaties en daarbij de lat heel hoog heeft gelegd.

Later dit jaar start het fase III-studieprogramma op met GLPG1690 bij patiënten met idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte. Die molecule is nog volledig in eigen handen en boekte vorig jaar sterke fase IIa-studieresultaten. De medische nood in IPF is hoog, en daarom kan GLPG1690 uitgroeien tot een zeer waardevolle molecule voor Galapagos. Nog in IPF start voor eind 2018 een fase II-studie met GLPG1205. In juli tekenden Galapagos en MorphoSys een wereldwijde licentieovereenkomst met Novartis voor eczeembehandeling MOR106 (momenteel in fase II). Ze ontvangen daarvoor een mijlpaalbetaling van 95 miljoen euro (elk 50%) en mogelijk tot 850 miljoen toekomstige mijlpaalbetalingen en oplopende royalty’s bij commercialisatie. Novartis neemt alle onderzoekskosten op zich.

Conclusie

Gezien het gewicht van filgotinib van 60 procent in de waardering van het aandeel van Galapagos betekent het sterke studieresultaat in reuma een enorme opluchting. De cashpositie van 1,3 miljard euro biedt alle strategische mogelijkheden om de uitgebreide pijplijn de komende jaren voort te ontwikkelen. Op korte termijn kan nieuws over het taaislijmziekteprogramma tot wat zenuwachtigheid leiden, maar het aandeel blijft koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating:1C

Koers: 101,65 euro

Ticker: GLPG NA

ISIN-code: BE0003818359

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 5,52 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: +21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +31%

Dividendrendement:

Partner Content