Galapagos

Positieve berichten niet beloond

14,10 EUR – 1C↑

Sinds we Galapagos (ticker GLPG; NYSE Euronext Brussel; ISIN-code BE0003818359) twee maanden geleden onder de aandacht hebben gebracht en de rating hebben verhoogd, pakte het biotechbedrijf uit met een reeks positieve nieuwsberichten. De afdeling Services, een dienstenafdeling gericht op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor derde partijen, kon BioFocus twee nieuwe overeenkomsten aankondigen. Vooreerst een driejarig contract met Biogen Idec voor het identificeren en valideren van nieuwe targets in sclerodermie, een auto-immuunziekte gekenmerkt door verharding van de huid. Het contract kan potentieel 31 miljoen USD opleveren. Daarna kondigde BioFocus een overeenkomst aan met Boehringer Ingelheim. Dat zijn twee successen voor CEO David Smith van de Services-divisie, die de afdeling een nieuw elan moet geven.

De belangrijkste afdeling van Galapagos ontwikkelt eigen medicijnen. In september pakte het bedrijf verrassend uit met een mooie deal met AbbVie voor het ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte (mucoviscidose). Het ondertekenen van de overeenkomst leverde een mijlpaalbetaling van 45 miljoen USD op. De totale waarde kan bij een succesvolle commercialisering door AbbVie oplopen tot 360 miljoen USD, plus dubbelcijferige royalty’s op de nettoverkoop. Galapagos ontdekte al een aantal moleculen voor die erfelijke ziekte met wereldwijd 70.000 patiënten en wil voor eind 2013 een preklinische kandidaat selecteren. Eind 2014 zou dan een klinische studie (fase I) starten. Galapagos zal zelf het onderzoek tot de fase II uitvoeren, maar vanaf de fase III gebeurt de ontwikkeling samen met AbbVie.

Uit de allianties met GlaxoSmithKline (GSK) en Janssen Pharmaceutica kwam nog belangwekkend nieuws. GSK meldde de aanvang van een derde fase II-studie met GSK2586184 – het vroegere GLPG0778 – bij patiënten met een chronische darmontsteking. De studie zal klaar zijn tegen november 2014. De fase II-studie met de JAK1-remmer voor psoriasis (huidziekte) zal afgesloten zijn in maart 2014 en de fase II-studie voor lupus (auto-immuunziekte) wordt afgerond in november 2015. Galapagos voert een fase IIa-studie met GLPG0974 voor chronische darmontstekingen, die nog volledig in eigen beheer is. De proof-of-conceptresultaten worden begin 2014 verwacht. Binnen de alliantie met Janssen Pharmaceutica kondigde Galapagos vorige week positieve fase I-resultaten aan voor een studie met GLPG1205 tegen een nieuwe target in het domein van ontstekingsziekten. Galapagos zal een fase IIa-studie opstarten.

Aansluitend bij de prachtige deal begin 2012 met AbbVie voor JAK1-remmer GLPG0634, werkt het Mechelse biotechbedrijf verder aan de fase IIb-studie voor reumatoïde artritis. De eerste resultaten worden eind 2014 verwacht. Galapagos zal met GLPG0634 ook nog een tweede fase II-studie opstarten voor de ziekte van Crohn, met resultaten wellicht midden 2015. Bij een succesvolle afronding van de fase II-studie zal AbbVie de licentie voor het ontwikkelen en commercialiseren van GLPG0634 overnemen. AbbVie zal daarvoor – ten vroegste in 2015 dus – 200 miljoen USD betalen. Daarna kunnen nog additionele mijlpaalbetalingen en dubbelcijferige royalty’s op de verkopen volgen.

Na het geweldige parcours van het aandeel tussen oktober 2011 en het moment van de kapitaalverhoging in april 2013 (een verdrievoudiging) zit de koers van Galapagos in een dalend patroon. De recente positieve nieuwsstroom kon die trend vooralsnog niet keren en de koers noteert nu 30% onder de piek. 2014 wordt een heel belangrijk jaar, met fase II-studieresultaten voor GLPG0634, GSK2586184 en GLPG0974. Het bedrijf heeft een mooie cashbuffer van 135 miljoen EUR (4,5 EUR per aandeel), en na de koersdaling zien we kansen voor 2014. We bevestigen het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C). Zoals steeds enkel voorbehouden voor de risicobewuste biotechbelegger.

Koopwaardig

Partner Content