Galapagos

Het minste dat we kunnen stellen, is dat 2015 een uitermate bewogen jaar is voor Galapagos.

De prima resultaten van de DARWIN 1- en DARWIN 2-fase II-studies met filgotinib tegen reuma (in totaal 875 patiënten), bleken een geweldige koerskatalysator voor Galapagos (GLPG). De koersstijging kwam nog in een bijkomende stroomversnelling terecht na de succesvolle IPO op Nasdaq tijdens de zomer, en het aandeel piekte in september op 59,9 EUR (tegenover 14,5 EUR begin 2015). Het aandeel crashte echter met 40% toen eind september bleek dat partner AbbVie besliste om filgotinib niet in te licentiëren, en voorrang te geven aan zijn eigen JAK-1-remmer, ABT-494, die ook kon uitpakken met positieve fase II-resultaten. GLPG zag hiermee een sterke partner en 200 miljoen USD mijlpaalbetaling ontglippen.

Maar het management liet de moed niet zakken en startte onmiddellijk gesprekken op met nieuwe partners. Het was echter duidelijk dat werd gewacht op de eerste resultaten van de lopende fase II-studie met filgotinib voor de ziekte van Crohn. Het was dan ook een enorme opluchting dat GLPG vorige week positieve interimresultaten (na tien weken behandeling) bekendmaakte. De definitieve resultaten volgen in de eerste jaarhelft van 2016, maar de kansen voor het afsluiten van een nieuwe deal zijn hierdoor beduidend toegenomen. Het is overigens de bedoeling dat GLPG een gedeelte van de commerciële rechten behoudt. Die deal kan en moet er liefst snel komen, om een fase III-reumastudie met filgotinib in de eerste helft van 2016 te kunnen opstarten. Desnoods start GLPG zelf de studie op, waaraan een kostenplaatje vasthangt van ongeveer 180 miljoen EUR.

Inclusief de 279 miljoen EUR die werd opgehaald via de IPO op Nasdaq, bedroeg de kaspositie eind september 374 miljoen EUR. GLPG boekte dit jaar ook vooruitgang in de ontwikkeling – ook al samen met AbbVie – van een potentiator-corrector combinatietherapie voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de taaislijmziekte (mucoviscidose). Het treedt hiermee in concurrentie met Vertex Pharmaceuticals, al heeft deze laatste een jarenlange voorsprong. Met de potentiator GLGP1837 start normaal nog voor eind 2015 een eerste fase II-studie, terwijl de resultaten van een lopende fase I-studie met de eerste corrector GLPG2222 in de eerste jaarhelft van 2016 worden gerapporteerd. GLPG selecteerde in oktober een tweede corrector, GLPG2665 – een corrector van de volgende generatie.

We vermelden nog dat met GLPG1205, een middel gericht op een nieuwe target (GPR84) voor de behandeling van chronische darmontstekingen, momenteel een fase IIa-studie loopt, die in het eerste kwartaal van 2016 resultaten zal rapporteren. Daarnaast start GLPG in de eerste jaarhelft van 2016 een fase IIa-studie met GLPG1690 in een onderzoek naar longfibrose, en volgen er in het tweede kwartaal resultaten van een fase I-studie met GLPG1972 (in een samenwerking met Servier) tegen artrose.


Conclusie

Het aandeel van Galapagos steeg fors na de bekendmaking van de positieve interim-resultaten van filgotinib voor de ziekte van Crohn. We verhogen het advies omdat we op korte termijn een lucratieve nieuwe deal verwachten. De positieve evolutie in het onderzoek naar een combinatietherapie voor de taaislijmziekte kan op termijn voor bijkomende waardecreatie zorgen. Wel hoog risico.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content