Galapagos

De hemel is boven Galapagos weer opgeklaard na de sterke deal met Gilead Sciences.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos kon een uitermate bewogen 2015 in schoonheid afsluiten. Na de enorme tegenvaller in september, toen bleek dat partner AbbVie, ondanks de sterke fase II-resultaten van filgotinib tegen reuma, besliste om het product niet in te licentiëren, was het nagelbijtend uitkijken naar de fase II-resultaten met filgotinib bij de ziekte van Crohn. De kansen voor het afsluiten van een nieuwe deal met de JAK-1-remmer stegen aanzienlijk toen begin december positieve interim-resultaten (na tien weken behandeling) werden gepubliceerd. De definitieve resultaten van de Crohn-studie volgen in de eerste jaarhelft van 2016. De ziekte van Crohn is een lastig te behandelen ziektebeeld, met minder concurrentie dan bij reuma.

Galapagos (GLPG) kon dan ook nog voor het jaareinde een nieuwe deal afsluiten met het Amerikaanse Gilead Sciences. Dat bedrijf is vooral gespecialiseerd in behandelingen voor Hepatitis-C en hiv (aids), maar heeft ook ambities in immunologie. Gilead betaalt bij afronding van de deal – wellicht nog deze maand – 725 miljoen USD mijlpaalbetaling. 425 miljoen USD hiervan gebeurt via de uitgifte van circa 6,8 miljoen nieuwe aandelen tegen 58 EUR per aandeel, een premie van 20% tegenover de gemiddelde koers 30 dagen voorafgaand aan de deal. Daardoor zal Gilead 15% van de aandelen bezitten. De deal is geen gewone licentieovereenkomst, want GLPG financiert 20% van de verdere klinische ontwikkeling, te beginnen met fase III-studies in reuma (opstart eerste jaarhelft) en de ziekte van Crohn (wellicht tweede jaarhelft). Daarnaast heeft GLPG de optie op copromotie, met fiftyfifty verdeling van de winst, in Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en de Benelux-landen. In totaal werden tot 1,35 miljard USD toekomstige mijlpaalbetalingen voorzien, naast oplopende royalty’s op de verkoop van minstens 20%. Tot slot zijn er plannen om andere toepassingen te zoeken voor filgotinib.

Kortom, het is een zeer sterke deal die GLPG een uitermate comfortabele kaspositie van 1 miljard EUR bezorgt, ruim 40% van de marktkapitalisatie na de kapitaalverhoging. In eerste instantie zal het geld dienen voor de ontwikkeling van de pijplijn, waarvan we dit jaar heel wat klinisch nieuws verwachten. In eerste instantie in de ontwikkeling – in samenwerking met AbbVie – van een potentiator-corrector combinatietherapie voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de taaislijmziekte (mucoviscidose).

Binnenkort rapporteert GLPG ook resultaten van een fase IIa-studie met GLPG1205, een beloftevol middel gericht op een nieuwe target (GPR84) voor de behandeling van chronische darmontstekingen. Daarnaast start in de eerste jaarhelft een fase IIa-studie met GLPG1690 in een onderzoek naar longfibrose, en krijgen we in het tweede kwartaal resultaten van een fase I-studie met GLPG1972 (in een samenwerking met Servier) tegen artrose.


Conclusie

De hemel is boven Galapagos weer opgeklaard na de sterke deal met Gilead Sciences. Het duurt wellicht nog tot 2019 voor filgotinib op de markt komt, maar de pijplijn bevat nog kanshebbers. De sterke kaspositie laat toe om de waarde hiervan de komende jaren te maximaliseren. Voorlopig bevestigen we het advies. Bovengemiddeld risico.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content