Geen dividend, geen CEO en geen beterschap voor Balta

© Balta
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Balta zette over het vierde kwartaal behoorlijke cijfers neer. Maar er is nog werk om het vertrouwen van de belegger te herwinnen.

Balta heeft zich nog weten te redden in de tweede helft van vorig jaar. Het vierde kwartaal was zelfs beter dan dat van 2017. Alleen kregen analisten en beleggers absoluut niet de bevestiging dat het bedrijf het herstel van de tweede jaarhelft kan doortrekken naar dit jaar. De bedrijfstop wil in zijn prognoses voor 2019 niet verder gaan dan een vlakke rebitda (recurrente bedrijfskasstroom), daar waar analisten toch een hoger cijfer in hun spreadsheet hadden gezet. Bovendien krijgen de aandeelhouders geen dividend voor het boekjaar 2018 (in 2017 was er bruto 0,08 euro per aandeel). Al is dat logisch, gezien de nettoschuld van 262,8 miljoen euro eind vorig jaar, of 3,65 keer de rebitda, 1 keer het eigen vermogen en zelfs 2,2 keer de beurskapitalisatie.

Nog een teleurstelling is dat er bij de bekendmaking van de jaarcijfers geen nieuwe topman was. Bij de aankondiging van de halfjaarresultaten vorig jaar werd CEO Tom Debusschere de laan uitgestuurd, want die cijfers kwamen met de winstwaarschuwing te veel. In afwachting van een nieuwe CEO neemt voorzitter Cyrille Ragoucy de taak van interim-CEO op zich.

Sinds de tapijtenproducent in juni 2017 op de hoofdmarkt vanEuronext Brusselnoteert, is het voor de aandeelhouders één doffe ellende. De koers bedraagt na ruim anderhalf jaar nog een kwart van die bij de beursgang (13,25 euro). De wereldleider in karpetten en Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten kwam al van de eerste noteringsdag onder druk te staan.

De rebitda-marge voor het boekjaar 2017 kwam uit op 12,3 procent. Dat was al een terugval tegenover die marge voor het boekjaar 2016, die toen nog op 14,6 procent stond. Balta sloot het boekjaar 2018 af met een rebitda van 72,3 miljoen euro. Dat is 9,2 miljoen of 11,3 procent minder dan in 2017, terwijl de omzet met slechts 2,3 procent is teruggelopen, tot 646,2 miljoen euro (organisch -5,0%). Dat houdt een verdere daling van de rebitda-marge tot 11,2 procent in. Maar ten opzichte van de marge van 10,8 procent na drie kwartalen en de 10,6 procent van midden 2018 is het een verbetering. In het laatste kwartaal bedroeg de rebitda-marge immers 12,2 procent.

Voor de margedruk blijven de verklaringen dezelfde: valutaschommelingen, hogere grondstoffenprijzen en volumedruk. Onder meer de Britse keten Carpetrightzag flink wat minder klanten. De overname van het Amerikaanse Bentley Mills lijkt nog de beste beslissing van ex-CEO De Busschere, want in de Verenigde Staten gaan de zaken wel goed, zij het onvoldoende om de neergang elders te compenseren.

De algemene omzetdaling werd wel gestopt in het vierde kwartaal. De omzet steeg met 2,3 procent, waarvan 1,7 procent organisch. Dat was te danken aan de afdeling karpetten (rugs), die in de laatste drie kwartalen 7 procent organische omzetgroei neerzette, maar waar er voor het volledige boekjaar nog wel een daling met 10,4 procent was. Ook in de divisie Commercial was er in het vierde kwartaal 10,9 procent omzetgroei, waarvan 8,9 procent organisch, mede dankzij de overname van Bentley. Op jaarbasis is dat een stijging met 25,1 procent (10,8% organisch). De neergang in de afdeling Residential (-8,7%) houdt aan. Vooral in het Verenigd Koninkrijk presteerde die zwak (-12,1% voor boekjaar 2018).


Conclusie

De cijfers van het vierde kwartaal rechtvaardigen een koersherstel. Maar het schrappen van het dividend, het gebrek aan een nieuwe CEO en de vlakke prognoses voor 2019 schrikken beleggers af. Zeker gezien de hoge schuldgraad. De waardering wordt wel steeds aantrekkelijker, tegen ongeveer 5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde tegenover de bedrijfskasstroom (ev/ebitda). Voor een winstgevend bedrijf is een waardering tegen minder dan 0,5 keer de boekwaarde echt wel goedkoop. Het maakt Balta gevoelig voor een overname. Vandaar de adviesverhoging. Wel hoger dan gemiddeld risico.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,06 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 110 miljoen euro

K/w 2018: 9

Verwachte k/w 2019: 9

Koersverschil 12 maanden: -53%

Koersverschil sinds jaarbegin: – 8%

Dividendrendement: 2,6%

Partner Content