General Electric zet stap vooruit

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kwartaalcijfers van General Electric bevatten deze keer geen zwaar negatieve elementen. Maar dat wil niet zeggen dat de ommekeer is afgerond. De problemen in de Power-divisie houden aan.

Anders dan in het nabije verleden beleven de aandeelhouders de jongste twee kwartalen gloriedagen als General Electric kwartaalcijfers aankondigt. De resultaten van het vierde kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2019 leidden tot een positieve koersreactie. Voorheen waren dalingen veeleer de regel dan de uitzondering.

Lawrence (‘Larry’) Culp, die zeven maanden geleden aantrad als de nieuwe CEO, scoort punten bij de analisten en de beleggers. Vorig keer kon hij de markt naar zijn hand zetten met plannen om de schulden af te bouwen. Hij sloot een schikking van 1,5 miljard dollar met het ministerie van Justitie over subprimeleningen van een decennium geleden. Deze keer bleef het verbranden van cash een stuk onder de analistenconsensus. De industriële activiteiten verbrandden 1,22 miljard dollar, terwijl de gemiddelde analist vreesde voor 2,9 miljard dollar. Het cijfer voor de eerste drie maanden van dit jaar was ook een verbetering tegenover de negatieve vrije kasstroom van 1,76 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Analisten en beleggers waarderen de inspanningen van Culp om het wankele conglomeraat te stabiliseren. Bovendien zijn de resultaten acceptabel, anders dan die van het vierde kwartaal. Zo kwam de omzet met 27,29 miljard dollar (+5,3%) uit boven de analistenconsensus van 27,11 miljard dollar. Het cijfer lag wel 1,8 procent onder dat van de eerste drie maanden van vorig jaar (27,79 miljard dollar), deels door een nieuwe mooie omzettoename bij GE Aviation (+12%).

Toch is het nog niet allemaal rozengeur en maneschijn. De problemen bij GE Power zijn nog niet van de baan. GE Power, waarop Culp bij zijn aantreden al een monsterafschrijving op goodwill van bijna 22 miljard dollar heeft gedaan, zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal verder terugvallen met 22 procent tot 5,65 miljard dollar. De winst smolt weg met 71 procent tot 0,8 miljard dollar. Hier heeft Culp de sleutel nog niet gevonden.

Toch kwam de winst per aandeel op groepsniveau met 14 dollarcent uit boven de gemiddelde analistenverwachting van 0,09 dollar per aandeel (vork tussen 6 en 11 dollarcent). De vorige CEO, John Flannery, had al een deel van de gezondheidszorgafdeling verkocht en de treinentak gefuseerd met concurrent Wabtec. Flannery zorgde kort na zijn aantreden in 2017 voor opschudding door het kwartaaldividend te halveren van 24 naar 12 dollarcent per aandeel. Culp ging daarin nog een hele stap verder. Het kwartaaldividend is herleid tot 1 symbolische dollarcent per aandeel. In februari wist Culp de markt aangenaam te verrassen met de verkoop van de afdeling Biofarma, een van de sterdivisies, voor 21,4 miljard dollar aan Danaher, het vorige bedrijf waar hij CEO was. Die deal moest helpen de markt te kalmeren over de schuldpositie van de groep. Het beperkt natuurlijk wel het toekomstige winstpotentieel.

Culp liet zich tevreden uit over de vooruitgang die de groep maakt, maar blijft erop hameren dat een transformatie meerdere jaren in beslag neemt. De jaarverwachtingen werden bevestigd.

Conclusie

Dat de kwartaalcijfers van General Electric geen zwaar negatieve elementen bevatten, is een stap vooruit. Maar dat wil nog niet zeggen dat de ommekeer is afgerond. Het slechtste nieuws hebben we wellicht gehad, maar ook de nieuwe CEO moet nog een oplossing vinden voor de slechte gang van zaken bij GE Power. Pas dan kan een structureel gezonde groep ontstaan uit de puinhoop van het verleden. CEO Culp wijst erop dat minstens nog 2019 erg uitdagend blijft, zodat de spectaculaire koersremonte van dit jaar nog geen stijging op lange termijn garandeert.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 10,01 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 87,1 miljard dollar

K/w 2018: 16,5

Verwachte k/w 2019: 18

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: +37%

Dividendrendement: 0,1%

Partner Content