Gewoon goed is niet goed genoeg voor Microsoft

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er valt weinig af te dingen op de resultaten van Microsoft, maar er waren ook geen positieve uitschieters. Microsoft blijft sterk groeien in het cloudsegment, maar het is logisch dat de groei wat afzwakt.

Microsoft was eind november even het bedrijf met de grootste beurswaarde ter wereld, maar het werd de voorbije weken opnieuw ingehaald door Amazon. Intussen voelt Microsoft ook de hete adem van Apple in de nek. Het gaat niet toevallig om drie technologiegroepen: dat is het segment waarin de sterkte op de aandelenmarkt zich concentreert. Microsoft heeft zijn verleden als klassiek softwarebedrijf definitief van zich afgeschud. Dat heeft de groep geen windeieren gelegd. In de drie maanden tot eind december boekte Microsoft een omzet van 32,47 miljard dollar. Dat is 12,3 procent meer dan een jaar eerder, maar wel licht onder de consensusprognose van 32,51 miljard dollar. In het eerste kwartaal bedroeg de omzetstijging nog 19 procent. Daarmee komt een einde aan een reeks van acht opeenvolgende kwartalen dat Microsoft het beter deed dan de consensusprognose. Het verschil lijkt niet zo betekenisvol, maar het was voor de markt voldoende om het aandeel enkele procenten lager te sturen. Microsoft was de voorbije vier weken wel met 15 procent hersteld na de beursdaling van september.

Het bedrijf rapporteert via drie productgroepen. De omzet van Productivity and Business groeide met 13 procent naar 10,1 miljard dollar, in lijn met de verwachtingen. Office voor bedrijven maakte een goede beurt (+11%), net als de cloudversie Office 365 (+27%). Ook LinkedIn liet zich opmerken met een groei van 30 procent. De divisie More Personal Computing bleef met een omzet van 13 miljard dollar (+7%) iets achter op de verwachtingen. De omzet uit het Windows-besturingssysteem (-5%) boerde achteruit. Dat kon niet helemaal worden gecompenseerd door de sterke prestatie van de Surface-tablet (omzet +39%) en de groei in de speldivisie (Xbox, +8%). Intelligent Cloud presteerde met een omzet van 9,38 miljard dollar wel ruim 100 miljoen dollar boven de consensusprognose. De omzet uit serverproducten klom met een kwart. De Azure-familie van cloudtoepassingen groeide met 76 procent, evenveel als een kwartaal eerder, maar in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de groei nog 98 procent. Microsoft heeft een marktaandeel van 17 procent in het cloudsegment, tegenover 32 procent voor Amazon. Het bedrijf wil die kloof verder verkleinen en zet daarvoor in op sectoren zoals de kleinhandel, financiële dienstverlening en gezondheidszorg.

Op groepsniveau klom de brutowinst met 12 procent naar 20 miljard dollar. De brutowinstmarge bleef met 62 procent ongewijzigd op jaarbasis. Netto bleef 8,4 miljard dollar over, of 1,08 dollar per aandeel. Daarmee bleef Microsoft 1 dollarcent onder de consensusverwachting. De groep trok haar uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in het laatste kwartaal van vorig jaar op. Daardoor daalde de vrije kasstroom met 2 procent op jaarbasis naar 5,2 miljard dollar. Microsoft keerde in het tweede kwartaal 9,6 miljard dollar uit aan de aandeelhouders, of 91 procent meer dan een jaar eerder. 6,1 miljard dollar gebeurde via de inkoop van eigen aandelen. Microsoft had eind december 127,7 miljard dollar aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn op de balans staan. Daar stond een schuldpositie van 69,7 miljard dollar tegenover. Dat brengt de nettokaspositie op 58 miljard dollar, of iets meer dan 7,5 dollar per aandeel.


Conclusie

Er valt erg weinig af te dingen op de resultaten, maar er waren ook geen positieve uitschieters. Microsoft blijft sterk groeien in het cloudsegment en het is logisch dat de groei wat afzwakt. Zelfs als we rekening houden met de hoge groei en de aandeelhoudersuitkeringen, is het aandeel royaal gewaardeerd. Om een nog hogere premie tegenover het beursgemiddelde te verantwoorden, is een nog hoger groeicijfer nodig. Dat zit er op korte termijn niet in. We raden aan winst te nemen.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 104,16 dollar

Ticker: MSFT US

ISIN-code: US5949181045

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 800,4 miljard dollar

K/w 2018: 26

Verwachte k/w 2019: 24

Koersverschil 12 maanden: +12%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content