Glencore ligt zwaar onder vuur in de VS

Glencore © Belga

De mijngroep wordt gedagvaard door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat leidt een onderzoek naar corruptie en witwasactiviteiten. Glencore verloor in een klap meer dan 7 miljard dollar beurswaarde.

De mijngroep Glencore verloor eerder deze maand in een klap meer dan 7 miljard dollar beurswaarde. Het was de grootste koersdaling op dagbasis in meer dan twee jaar. Het aandeel viel terug naar het laagste niveau sinds vorige zomer. De aanleiding voor de koersdaling was het bericht dat Glencore wordt gedagvaard door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De grootste grondstoffenhandelaar ter wereld moet documenten voorleggen van de activiteiten in Venezuela, Nigeria en Congo tussen 2007 en nu.

Concrete details ontbreken, maar het gaat om een onderzoek naar corruptie en witwasactiviteiten. De industriële poot van de mijngroep is in verschillende gebieden actief waar sociale bescherming en eerlijke handelspraktijken niet altijd de prioriteit zijn. Glencore lag al onder vuur in het Verenigd Koninkrijk wegens de samenwerking met een dubieuze Israëlische zakenman die nauwe banden heeft met Joseph Kabila, de president van Congo.

Glencore is in Congo actief in de koper- en kobaltwinning via een joint venture met het staatsbedrijf Gécamines. De groep investeerde er de voorbije jaren zwaar in uitbreidingen om de productiecapaciteit te verhogen. Maar Glencore moest dit jaar met tegenzin een nieuwe mijnwet aanvaarden die een veel groter deel van de inkomsten naar de overheid doet vloeien. Zonder akkoord dreigde het bedrijf alle mijnlicenties in Congo te verliezen. Glencore kan zich dat niet permitteren, want naast de joint venture is de groep ook via de dochter Katanga Mining in Congo aanwezig.

In Venezuela en Nigeria zou het onderzoek zich toespitsen op onregelmatigheden bij de toekenning van oliecontracten. Het blijft afwachten of het onderzoek veel meer zal zijn dan een storm in een glas water. Om de gemoederen enigszins te bedaren, kondigde het management een programma voor een aandeleninkoop aan. Tussen nu en eind 2018 worden tot 1 miljard dollar eigen aandelen ingekocht. Die inkoop is op zich geen verrassing, maar de timing ervan is dat wel. Eerder dit jaar werd ook het dividend opgetrokken van 1 naar 2,9 miljard dollar.

De onderliggende fundamentals van Glencore ogen nog altijd goed. In het boekjaar 2017 verviervoudigde de winst naar 5,8 miljard dollar. De groep rekent dit jaar op een vrije kasstroom in de buurt van 10 miljard dollar. Operationeel profiteerde Glencore van hogere grondstoffenprijzen en hogere verkoopvolumes. Maar ook de handelsdivisie deed het erg goed met een winst van 3,2 miljard dollar, de beste prestatie sinds 2008.

De mijndivisie (Metals&Mining) omvat de ontginning van onder meer koper, zink, lood, nikkel en kobalt. De energieafdeling produceert olie en steenkool. Begin augustus publiceert Glencore de cijfers van de eerste jaarhelft. De prijzen van steenkool en olie zijn er in die periode op vooruitgegaan, maar bij de metalen is het beeld gemengd. Koper werd in de eerste jaarhelft goedkoper, net als zink. Maar de nikkelprijs klom hoger uit vrees voor bevoorradingsproblemen na de economische sancties tegen Rusland. De nettoschuld daalde eind vorig jaar naar 10,7 miljard dollar tegenover 15,5 miljard dollar 12 maanden eerder.


Conclusie

Het verlies aan beurswaarde bij Glencore staat niet in verhouding tot een boete die de groep riskeert. Maar de koersdaling van de voorbije maanden heeft ook te maken met de toenemende onzekerheid over de evolutie van de wereldeconomie en de grondstoffenprijzen. De waardering is teruggevallen naar minder dan 1,2 keer de boekwaarde. We verwachten dat de hoge kasstromen, de aandeleninkoop en het rendement een bodem onder de koers leggen.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 311,45 pence

Ticker: GLEN LN

ISIN-code: JE00B4T3BW64

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 45,6 miljard pond

K/w 2017: 10

Verwachte k/w 2018: 9

Koersverschil 12 maanden: +3%

Koersverschil sinds jaarbegin: -19%

Dividendrendement: 4,8%

Partner Content