Glencore

Een nog slechter jaar dan 2015 kan Glencore bijna niet meer doormaken, temeer omdat we de eerste signalen van structurele tekorten van bepaalde grondstoffen zien opduiken.

De gediversifieerde grondstoffengroep Glencore kwam vijf jaar geleden naar de beurs tegen een prijs van 530 pence (GBp). In die periode is de beurswaarde met meer dan 70% gedaald. In 2011 bevonden de grondstoffen zich nog in een stierenmarkt, maar kort daarna keerde de markt. Alle grondstoffenbedrijven werden in meer of mindere mate getroffen, maar Glencore kreeg het bijzonder zwaar te verduren na een monsterovername van bijna 30 miljard USD (Xstrata) in 2013. Begin vorig jaar piekte de schuld boven 30 miljard USD, maar die kon tegen eind 2015 al worden afgebouwd naar 25,9 miljard USD door een combinatie van kostenbesparingen, de verkoop van activa en het ophalen van extra kapitaal. Het dividend ging voor de bijl en Glencore gaf voor 2,5 miljard USD extra aandelen uit, onder meer via een obligatie-uitgifte in Zwitserse frank (CHF). Het is de bedoeling dat de schuld tegen eind dit jaar verder wordt afgebouwd naar 17 miljard USD. Dat zal vooral gebeuren via de verkoop van activa. Tot nu werd in 2016 voor 3,2 miljard USD aan activa afgestoten. De doelstelling voor heel 2016 ligt op 4 tot 5 miljard USD.

Dit jaar gingen al twee kopermijnen de deur uit en Glencore verkocht ook in twee keer de helft van het belang in Glencore Agri. Dit is de landbouwtak van de groep die als schakel tussen aanbieders (boeren, verwerkers) en gebruikers (importeurs) fungeert. In april verkocht Glencore al 40% aan de Canada Pension Plan Investment Board voor 2,5 miljard USD. Eerder deze maand kocht een ander Canadees pensioenfonds, BCIMC, 9,99% voor 625 miljoen USD. Glencore overweegt ook de opties voor de Vasilkovskoye-goudmijn in Kazachstan. Die leverde vorig jaar 380.000 ounce goud op en draagt de interesse weg van twee Chinese mijngroepen. Glencore hoopt op een opbrengst in de buurt van 2 miljard USD voor de goudmijn. Daarnaast staat nog een kleiner goudproject in de Canadese provincie Québec in de etalage. De mijnactiviteiten van Glencore doken vorig jaar 300 miljoen USD in het rood.

De handelsafdeling deed het wel goed met een operationele winst (ebit) van 2,46 miljard USD. Die marketingdivisie haalt inkomsten uit de aan- en verkoop van grondstoffen (arbitrage). Sommige van die grondstoffen produceert Glencore ook zelf. Voor 2016 zou de handelsafdeling een ebit tussen 2,4 en 2,7 miljard USD opleveren. De mijngroep hield zich aan de belofte om de productie niet langer te verhogen. In het eerste kwartaal werd 27% minder zink geproduceerd en de output van steenkool, lood en koper daalde met respectievelijk 17%, 6% en 4%. Enkel de nikkelproductie steeg met 16%. De metalenprijzen zijn in de eerste jaarhelft aangetrokken, maar onder meer Goldman Sachs meent dat dit maar een tijdelijke beweging is.


Conclusie

Een nog slechter jaar dan 2015 is voor Glencore bijna niet mogelijk en we zien nu al de eerste signalen van structurele tekorten bij bepaalde grondstoffen weer opduiken. Dankzij de handelsafdeling kan Glencore ook tegen de huidige prijzen positieve kasstromen genereren, waardoor de schulden onder controle blijven. Ondanks de koersstijging sinds het dieptepunt is Glencore tegen 0,7 keer de boekwaarde nog altijd goedkoop. Vandaar dat we overgaan tot een adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content