Goede vooruitzichten voor Vestas

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De prijzen voor windturbines dalen niet langer. Bovendien groeit het aantal en de grootte van de orders.

De ergste competitieve druk lijkt voorbij op de windenergiemarkt. Vooral vorig jaar daalden de prijzen van windturbines en dus ook de marges van de producenten ervan, maar het derde kwartaal bevestigde dat de prijzen stabiliseren. Vestas zag de prijzen van nieuwe orders stijgen van 0,71 miljoen naar 0,78 miljoen euro per MWh. Dat komt volgens de Deense producent niet alleen door de stabilisatie van de prijzen, maar ook door een grotere gemiddelde omvang van de nieuwe projecten en windturbines. Groot is dus mooi in de windturbinemarkt, en daar profiteert Vestas als wereldleider in de productie en onderhoud van onshore windturbines als geen ander van.

Vestas zag in het derde kwartaal de nieuwe bestellingen met een kwart toenemen. Het orderboek voor de windturbines staat nu op een record van 10,3 miljard euro. Ook op langere termijn blijven de vooruitzichten goed. De windindustrie vervelt van een jonge, gesubsidieerde sector naar een rijpere markt die zonder subsidies kan. Die overgang gaat gepaard met pittige concurrentie, die volgens Vestas een consolidatie in de sector zal uitlokken. Voor Vestas betekent dat een toekomst met gestage groei bij stabiele marges. De Denen rekenen op een winstmarge van minstens 10 procent over de cyclus heen, met een vrije cashflow die altijd positief zou moeten zijn.

In de resultaten van het derde kwartaal zitten nog de sporen van de prijsdalingen. De bedrijfswinst daalde naar 276 miljoen euro, tegenover nog 355 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De marge daalde van 12,9 naar 9,7 procent. De vooruitzichten voor dit jaar werden bevestigd. Dat betekent een marge van ongeveer 10 procent op een omzet van zo’n 10 miljard euro. De generatie van vrije cashflow werd wel neerwaarts bijgesteld, van 400 miljoen naar 100 miljoen euro. Die daling reflecteert de sterke stijging van de nieuwe bestellingen en de bijbehorende stijging van de voorraden.

De gestage groei op langere termijn moet van drie fronten komen. De hoofdactiviteit, de productie van onshore windturbines, kan de volgende jaren bijdragen aan de winstgroei dankzij de stabilisatie van de prijzen en gestage groei van de orders. Vestas verwacht dat de verkoop jaarlijks 3 tot 5 procent stijgt door een combinatie van een stijgende mondiale vraag en een stijgend marktaandeel voor Vestas.

De meer cyclische verkoop van turbines wordt steeds meer ondersteund door de stabielere inkomsten uit het onderhoud van windturbines, zowel van eigen turbines als die van andere spelers. Die activiteit is erg lucratief. In het derde kwartaal verdiende Vestas een 100 miljoen euro bedrijfswinst op 409 miljoen euro omzet, goed voor een marge van 24,4 procent. Eind september was de contractwaarde van de onderhoudsportefeuille gestegen tot 13,2 miljard euro, met een gemiddelde looptijd van zeven jaar. De vraag met een kleine 10 procent per jaar. Tegen 2020 moet de omzet uit onderhoud 50 procent hoger zijn dan in 2016. Nu al is de onderhoudsdivisie goed voor 40 procent van de bedrijfswinst.

Een derde pijler van het businessmodel van Vestas is de verkoop van offshore windturbines. Vestas sloot daarvoor een joint venture met Mitsubishi Heavy Industries. Die droeg in het voorbije kwartaal 23 miljoen euro bij aan de winst, na de opstartverliezen van de voorbije jaren. Dat is een opsteker, want de vraag naar windturbines op zee zal het snelst groeien (15 à 20% per jaar), verwacht Vestas.


Conclusie

De bevestiging van de stabilisatie van de prijzen bracht een koerssprong, maar toch blijft de waardering met een koers-winstverhouding van 17 en een ondernemingswaarde van 6,5 keer de bedrijfscashflow heel redelijk voor een bedrijf met gunstige perspectieven op lange termijn. De lucratieve onderhoudscontracten zorgen voor een steeds bredere stabiele basis van de resultaten. Het advies blijft daarom ‘koopwaardig’.


Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 60,9 euro

Ticker: VWS

ISIN-code: DK0010268606

Markt: Xetra

Beurskapitalisatie: 12,8 miljard euro

K/w 2017: 14

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content