Goudparel in wording

. © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: McEwen Mining.

Een wel bijzonder verhaal in de wereld van de goudmijnen is McEwen Mining. De goudmijn kreeg haar naam van de stichter, CEO en hoofdaandeelhouder (133 miljoen dollar geïnvesteerd voor 24% van de aandelen) Robert McEwen. De 65-jarige is een levende legende in de goudsector. Hij stichtte in 1993 Goldcorp en deed de beurskapitalisatie in anderhalf decennium oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard dollar. McEwen Mining gaat over drie producerende mijnen, twee projecten in ontwikkeling en een opportuniteit in koper.

1. Wat bracht 2017?

De aandeelhouders kunnen niet anders dan (erg) teleurgesteld zijn over de prestatie van het aandeel in 2017. Dat heeft heus niet alleen te maken met een matig jaar voor de goud- en zilverprijs. De prestatie is beduidend minder dan bijvoorbeeld de VanEck Vectors Goldminers en wel om volgende redenen.

Vooreerst is er de tegenvallende productie van twee producerende activa: de San José-mijn in Argentinië (49%-belang, goud en zilver) en de El Gallo-goudmijn in Mexico. Dit jaar wordt een jaarproductie van 145.000 troy ounce goudequivalenten verwacht. Dat betekent zowat het derde jaar op rij van stagnatie in de productie.

Daarnaast was er vertraging in de uitbreidingsprojecten: Gold Bar in het Amerikaanse Nevada en de El Gallo-zilvermijn in Mexico. Pas begin november kwam de toelating voor de bouw van Gold Bar, waarvoor een investering van 60 miljoen dollar volstaat om binnen het jaar een goudmijn te bouwen die jaarlijks 65.000 ounce goud kan produceren. Daarnaast is er de toelating voor de El Gallo-zilvermijn op 7 kilometer van de El Gallo-goudmijn, maar er komt een nieuwe studie alvorens de bouw van de mijn te starten.

Voorts werd de voorlopige, maar veelbelovende haalbaarheidsstudie voor het gigantische Los Azules-koperexploratieproject in Argentinië gepubliceerd. Dat project wordt normaliter verkocht. Tot slot kondigde McEwen Mining aan dat het voor 35 miljoen dollar het Black-Fox-goudmijncomplex in Timmins, Canada (jaarlijkse productie van 50.000 à 60.000 ounce goud) overneemt. Black-Fox heeft extra verwerkingscapaciteit en biedt daarom aantrekkelijke synergieën met de overname eerder dit jaar van Lexam VG Gold, dat vier geavanceerde exploratieactiva heeft in Timmins. Daarvoor werd wel in september een kapitaalverhoging van 46,6 miljoen dollar doorgevoerd, die niet op applaus werd onthaald

2. Wat zijn de verwachtingen voor 2018?

Het schuldenvrije McEwen Mining wil de jaarlijkse productie de komende drie jaar met 54 procent optrekken naar 223.000 troy ounce goudequivalenten. Via 169.000 ounce in 2018 en vooral naar 215.000 troy ounce in 2019. Daarbij wordt het stilaan aflopende verhaal bij El Gallo opgevangen door Black Fox/Timmins (onmiddellijk) en de opstart Gold Bar (vanaf 2019).

3. Waarom bij de favorieten voor 2018?

Het tegenvallende jaar 2017 heeft het management niet van de wijs gebracht. Via nog meer overnames wil topman Rob McEwen zijn brandende ambitie waarmaken zijn bedrijf op termijn in de S&P500-index te zien staan. Het is overduidelijk dat McEwen Mining een heel hoge hefboom heeft op de evolutie van de goudprijs (bèta van 2,7) en dat we met dit aandeel mooie tijden gaan beleven als de goudprijs, zoals we verwachten, in de loop van 2018 weer gaat schitteren.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 2,04 dollar

Ticker: MUX US

ISIN-code: US58039P1075

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 680 miljoen dollar

K/w 2016: 65

Verwachte k/w 2017: 44

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -30%

Dividendrendement: 0,5%

Partner Content