Greenyard Foods

Greenyard Foods is goed op weg om de verhoopte rendabiliteitsverbetering te realiseren.

“Een goed jaar van transformatie voor Greenyard Foods.” Met die woorden vatte topvrouw Marleen Vaesen het op 31 maart afgesloten boekjaar 2013-2014 samen. Die transformatie heeft in eerste instantie betrekking op de verkoop van de aardappeldivisie Lutosa voor 225 miljoen EUR aan wereldleider McCain Foods. Het nieuwe Greenyard Foods verwerkt en vermarkt groenten, fruit en gebruiksklare bereidingen in diepvriesverpakkingen (divisie Pinguin) en conserven (divisie Noliko). Pinguïn is de nummer twee in Europa, na de recent gefuseerde West-Vlaamse bedrijven Ardo en Dujardin, terwijl Noliko nummer vijf is in een meer geconcentreerde markt.

Na een periode van veelvuldige overnames maakt Vaesen werk van het beter integreren van die overnames, gestoeld op vier prioriteiten. Centraal staat winstgevende groei, door te focussen op de behoeften van de moderne consument: meer differentiatie, gezonde producten, kwaliteit, snelle en gemakkelijke oplossingen. Greenyard wil ten tweede uitblinken als lagekostenproducent. Daarvoor investeert het bedrijf jaarlijks 20 miljoen EUR in verbeteringsprojecten en kocht men in 2013 negen productiefaciliteiten uit vorige overnames, die nu stelselmatig worden verbeterd. Een derde prioriteit is het verbeteren van de vrije kasstroom (vrije rebitda). Door het wegvallen van de huurgelden van de productiefaciliteiten zal het bedrijf jaarlijks 10 miljoen EUR minder uitgeven en daarnaast werkt men aan het verminderen van het sectorgebonden, hoge werkkapitaal. De laatste prioriteit is het verbeteren van de efficiëntie van de organisatie.

Hoewel de uitwerking van de nieuwe strategische visie nog op kruissnelheid moet komen, waren de eerste vruchten ervan al merkbaar in de jaarcijfers. Dankzij 7,9% extra omzet in het vierde kwartaal steeg de jaaromzet met 1,8%, tot 623,1 miljoen EUR. Exclusief wisselkoerseffecten bedroeg de stijging 3,1%. Beide divisies ondersteunden de omzetgroei: Pinguin +0,5%, tot 409,8 miljoen EUR, en Noliko +4,4%, tot 213,3 miljoen EUR. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) steeg met een beter dan verwachte 18,2%, tot 51,4 miljoen EUR, wat een toename van de rebitdamarge van 7,1 naar 8,3% inhoudt. Het wegvallen van de huur van de productiefaciliteiten, maar ook betere operationele resultaten in beide divisies zorgden voor de mooie stijging.

Pinguin realiseerde 26,1 miljoen EUR rebitda (+22,8%; rebitdamarge van 5,2 naar 6,4%), terwijl Noliko 25,3 miljoen EUR rebitda boekte (+13,7%; rebitdamarge van 10,9 naar 11,9%). Pinguin is traditioneel de minst rendabele afdeling en daarin ziet het management dan ook de grootste kansen in de zoektocht naar extra rendabiliteit. De financiële lasten daalden met 2,7 miljoen EUR, tot 16,7 miljoen EUR, maar hogere belastingen zorgden uiteindelijk voor een negatief nettoresultaat van -3,5 miljoen EUR of -0,18 EUR per aandeel, tegenover 0,6 miljoen EUR nettowinst vorig jaar. Inclusief de Lutosa-verkoop bedroeg de nettowinst 61,8 miljoen EUR of 3,96 EUR per aandeel.

Conclusie

Greenyard Foods is goed op weg om de verhoopte rendabiliteitsverbetering te realiseren. Het aandeel verteert momenteel de eerder speculatieve koerssprong na de aankondiging van de fusie tussen Ardo en Dujardin. We denken dat er op termijn nog beduidend meer potentieel is.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content