Groeimotor slaat niet aan bij EVS

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

EVS heeft toptechnologie in huis en is financieel solide. Toch zien we te weinig positieve evolutie in de omzet om enthousiast te zijn over het aandeel.

Serge Van Herck wordt vanaf begin 2020 de nieuwe CEO van EVS, de Waalse speler met een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving. Zo komt een einde aan het langdurige mandaat van Pierre De Muelenaere als interim-CEO. Hij volgde midden 2018 Muriel De Lathouwer op, die opstapte. Uit de persmededeling over het derde kwartaal kunnen we afleiden dat de nieuwe CEO geen gemakkelijke taak wacht. EVS gaf niet voor het eerst een omzetwaarschuwing, deze keer voor het boekjaar 2019. De vork van de omzetprognose werd verlaagd van 100 à 120 miljoen euro naar 100 à 110 miljoen euro, terwijl de analistenconsensus op 112 miljoen euro stond.

De moeilijke marktomstandigheden, waarbij mediagroepen zuinig omspringen met investeringen, houden aan, want volgens de bedrijfsleiding is de omzetwaarschuwing geen gevolg van een verlies van marktaandeel. Onlangs was de indruk gewekt dat een omzetherstel zich aankondigde door de transitie richting ultra high definition (UHD) en het op gang komen van de vervangingsmarkt. Maar de overgang naar UHD lijkt zich minder snel door te zetten dan het management had verwacht. Een omzet midden in de vork voor 2019 (105 miljoen euro) betekent opnieuw een jaar van stagnatie, als we geen rekening houden met de extra inkomsten van het verhuur van materiaal voor megasportspektakels.

Het resultaat van de eerste jaarhelft werd ook al gered door kostenbesparingen. De omzet ontwikkelde niet echt spectaculair, met een terugval van 44,1 miljoen naar 41,0 miljoen euro (-6,9%). Daaraan moet wel worden toegevoegd dat er in de eerste helft van 2018 twee grote sportevenementen waren: de Olympische Winterspelen en de Wereldbeker voetbal. Als we die extra inkomsten uit de halfjaarcijfers van 2018 halen, is er wel een omzetstijging van 12 procent. Maar de omzet in de eerste zes maanden van vorig jaar omschreven we ook als zwak en het cijfer in de eerste helft van 2019 lag 5 procent onder de analistenconsensus.

Veel meer tot voldoening strekt het bedrijfsresultaat (ebit). Daar is er een forse stijging van 2,3 naar 3,4 miljoen euro (+46%), terwijl de gemiddelde analistenverwachting rekening hield met een daling tot 1,8 miljoen euro. De ebit lag dus 90 procent boven de analistenconsensus. De toegenomen kostendiscipline deed de operationele kosten afnemen met 7,1 procent. Daardoor stijgt de ebit-marge van 5,3 tot 8,3 procent. Het nettoresultaat maakte een duik van 10,6 naar 3,7 miljoen euro, of per aandeel van 0,78 naar 0,26 euro. Dat heeft vooral te maken met een eenmalige belastingwinst van 6,6 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Op basis van de vertraging van het orderboek werd de omzetverwachting voor het lopende boekjaar verlaagd.

De aanstelling van een nieuwe CEO wijst erop dat het management zelfstandig wil blijven en geen zin heeft om overgenomen te worden. De kapitaalverhoging in december vorig jaar, waarop Ackermans & van Haaren en Belfius Insurance intekenden, is een ander signaal in die richting. Voor de periode 2018-2021 schuift EVS een stabiel dividend van 1 euro bruto per aandeel (interim- en slotdividend van 0,50 euro) naar voren, om het aandeel extra als stabiele dividendwaarde te profileren.


Conclusie

EVS heeft toptechnologie in huis en is financieel solide, met een nettokaspositie van 40,9 miljoen euro eind juni 2019. Toch zien we te weinig positieve evolutie in de omzet om enthousiast te zijn over het aandeel, ondanks de redelijke waardering tegen 9,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en het stevige dividendrendement.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 20,35 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 294 miljoen euro

K/w 2018: 8

Verwachte k/w 2019: 14,5

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: -12%

Dividendrendement: 4,9%

Partner Content