Handelsoorlog weegt op marge Deere

© Deere
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Analisten rekenen op een recordjaar, maar het eerste kwartaal viel toch wat tegen voor Deere&Company. De handelsoorlog zet een rem op de omzetgroei.

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen is het boekjaar 2018-2019 (afsluitdatum boekjaar 30/10) al volop bezig. De resultaten over het eerste kwartaal zijn midden februari bekendgemaakt. De Amerikaanse landbouwers maken zich zorgen over de handelsoorlog met China en de impact ervan op de export van landbouwproducten. Door de onzekerheid dreigt de stijgende verkoop door het vervangen van oude tractoren door nieuwe dit boekjaar immers tot stilstand te komen.

John Deere richtte Deere & Company op in 1837. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. In het afgelopen kwartaal haalde Deere zowat 60 procent van zijn omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw en de bosbouw. Er is ook een financiële poot, die zich bezighoudt met verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen.

Het aandeel van de landbouwactiviteiten is gedaald door de overname van Duitse Wirtgen Group,de duurste overname uit de geschiedenis van Deere. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt enzovoort. Daarmee bouwt Deere zijn afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw af. Het eerste kwartaal leverde een 15 procent hogere omzet van 7,98 miljard dollar op, tegenover nog 6,91 miljard dollar in de periode november 2017-januari 2018. Die groei lag in lijn met de analistenconsensus. Het overgenomen Wirtgen Group was afgerond verantwoordelijk voor 11 van de 15 procent omzettoename.

Het bedrijfsresultaat (ebit) gaf een gemengd beeld zien. Globaal nam het sterker toe dan de omzet, namelijk met 21 procent tot 769 miljoen dollar, versus 636 miljoen dollar in dezelfde periode van het boekjaar voordien. De bedrijfswinst van de ‘pure’ landbouwactiviteiten kon echter totaal niet bekoren. Ze daalde met 10 procent door hogere grondstoffenprijzen, bijvoorbeeld voor staal, en hogere vrachtkosten. Wirtgen blijkt wel een goede aankoop te zijn. Zijn rendabiliteit ligt boven het groepsgemiddelde. Per aandeel kwam de aangepaste winst uit op 1,54 dollar, tegenover 1,35 dollar in het eerste kwartaal van het boekjaar 2017-2018. De gemiddelde analistenverwachting was echter 1,75 dollar per aandeel.

Het was twee jaar geleden dat Deere nog zo ver onder de analistenconsensus bleef. De koers ging dan ook lager, mede dus door de onzekerheid rond de handelsoorlog. Het gunstige rapport van Transparency Market Researchvan enige tijd geleden, dat stelt dat de tractorenmarkt tegen 2026 boven 100 miljard dollar uitkomt of een jaarlijkse gemiddelde groei van 4 procent per jaar, is wat op de achtergrond verzeild geraakt.

De managementprognose van 3,6 miljard dollar winst voor het boekjaar 2018-2019 bij een 7 procent hogere omzet bleef behouden, ondanks een toch wat teleurstellend eerste kwartaal. Die prognose vertaalt zich in een gemiddelde analistenverwachting van een jaaromzet van 36,0 miljard dollar voor het boekjaar 2018-2019, tegenover 33,4 miljard dollar in het voorgaande boekjaar, en een winst per aandeel van 11,25 dollar. Vorig boekjaar bedroeg de winst per aandeel 9,39 dollar, waarmee het vorige record van 9,09 dollar per aandeel uit boekjaar 2012-2013 sneuvelde.


Conclusie

Analisten rekenen op een nieuw recordjaar. Maar het aandeel bereikte al een recordniveau in februari 2018 en staat er nu bijna een jaar onder. We denken dat de uiterst sterke koersprestatie van de jongste jaren, waarin de koers van 80 naar 175 dollar ging in zowat twee jaar, niet meer voor herhaling vatbaar is. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 14,5 en tegen de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 11 is het aandeel fair gewaardeerd. Vandaar het neutrale advies.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 164,86 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 52,7 miljard dollar

K/w 2018: 17

Verwachte k/w 2019: 14,5

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content