Harmony Gold

Nadat de koers van Harmony Gold bijna verviervoudigde, noteert het aandeel nog altijd onder de boekwaarde.

Eind vorig jaar was de koers van Harmony Gold, de derde grootste Zuid-Afrikaanse goudproducent, teruggevallen naar het laagste peil ooit. Sinds de start van 2016 steeg het aandeel met bijna 300%. Daarmee presteert Harmony beduidend beter dan de goudprijs (+15%) en de NYSE Arca Gold Bugs-index (+60%). Toch noteert het nog altijd maar op het koersniveau van twee jaar geleden, wat illustreert hoe diep het aandeel was teruggevallen.

In het vierde kwartaal was 94% van de output afkomstig uit het thuisland Zuid-Afrika. De resterende 6% kwam uit Papoea-Nieuw-Guinea (PNG). Die omzetverdeling maakt dat Harmony bijzonder gevoelig is voor schommelingen in de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Dat is de munt waarin de meeste kosten worden afgerekend (arbeid en elektriciteit), terwijl de inkomsten uit de goudverkoop in USD binnenkomen. De ZAR werd vorig jaar een derde goedkoper tegenover de USD, en dat was een zegen voor Harmony. De lokale munt daalde niet zonder reden zo sterk. Door het hoge aandeel van de grondstoffensector en de politieke en sociale impasse waarin het land verkeert, boert de economie slecht. Bovendien is er ook een vrij hoge inflatie.

In het laatste kwartaal van vorig jaar – het tweede kwartaal van het fiscaal boekjaar 2015-2016 bij Harmony – was er een aangepaste nettowinst van 74 miljoen ZAR, tegenover een verlies van 523 miljoen ZAR een kwartaal eerder. Harmony heeft zich intussen wel ingedekt tegen een stijging van de ZAR met hedgingcontracten voor een gezamenlijke waarde van 400 miljoen USD.

Harmony beschikt over negen ondergrondse mijnen in Zuid-Afrika en een openpitmijn. Het Golpu-project in Papoea-Nieuw Guinea zit in een joint venture met Newcrest Mining uit Australië. Beide partners hebben 50% in de mijn, maar de overheid van PNG heeft het recht om tot 30% van de aandelen over te kopen. In dat geval zou het aandeel van beide partners dus terugvallen naar 35%. Het aandeel van Harmony in de reserves wordt in de eerste fase van de mijn op 5,5 miljoen ounce goud en 2,4 miljoen ton koper geschat. Het is de bedoeling dat de financiering van de mijn tot 2020 met eigen middelen gebeurt. Daarna zal een beroep worden gedaan op externe financiering.

In het vierde kwartaal steeg de groepsproductie van Harmony met 2% naar 287.000 ounce, de derde stijging op rij. De totale productiekosten daalden met 15% naar 950 USD. In het eerste kwartaal lag dit cijfer nog op 1115 USD en het gemiddelde van het boekjaar 2015 bedroeg 1246 USD. Dankzij de vermindering van het mijnafval stegen de grades of de hoeveelheid goud per ton erts met 7%. Het is maar de vraag hoe duurzaam deze kostenbesparingen zijn, want de meeste mijnen zijn vrij oud en hebben aan de huidige (USD) goudprijs een beperkte levensduur. Harmony mikt voor het huidige boekjaar op een productie van 1,1 miljoen ounce. De nettoschuld bedroeg 2,52 miljard ZAR of 162 miljoen USD.

Conclusie

We schreven eind vorig jaar dat het aandeel spotgoedkoop was. Na de bijna verviervoudiging van de koers noteert Harmony nog altijd onder de boekwaarde. De klim gebeurde grotendeels op de rug van de zwakke ZAR. Gekoppeld aan de bovengemiddelde operationele risico’s, verlagen we het advies. Nieuwe aankopen zouden we pas doen na een tussentijdse correctie.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content