Het jaar van de wederopstanding van Balta

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het ergste is achter de rug bij Balta. Het aandeel is een serieuze herstelkandidaat.

Balta Group is een vooraanstaande speler in textiele vloerbekleding. De producten worden in meer dan 130 landen verkocht. De afdelingen zijn rugs (karpetten, Balta Home), residentiële tapijten en tegels (merknamen Balta Carpets, ITC en Balta Carpet Tiles), commerciële tapijten (merknamen modulyss, Arc Edition en Bentley) en non-wovens (merknaam Captiqs). Balta trok net voor de zomer van 2017 naar Euronext Brussel.Dat werd geen succes. De koers van de West-Vlaamse vloerbekleder kwam op de eerste noteringsdag meteen onder druk te staan. Het aandeel heeft nog geen enkele dag de introductieprijs van 13,25 euro gehaald. De koers verloor in ruim twee jaar meer dan 80 procent van zijn waarde.

Terugblik op 2019

Het jaar 2019 bracht geen beterschap. Het omzetherstel biedt enige hoop, maar de winst blijft achter. De groepsomzet in het derde kwartaal lag 3,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Bovendien was het grootste deel (1,7%) organische groei. De resterende 1,3 procent zijn stijgende wisselkoersen. De omzettoename is wel beperkter dan de 9,2 procent in het eerste halfjaar zodat na negen maanden de omzetgroei is teruggevallen tot 7,2 procent (van 472,9 naar 507,0 miljoen euro). De vergelijkbare omzetstijging in de eerste jaarhelft kwam vooral van de afdeling karpetten (+18,9%), dankzij het herwonnen marktaandeel in de Verenigde Staten. Daar werd maar een lichte omzettoename (+0,4%) in het derde kwartaal aan toegevoegd.

Helaas leidt de omzettoename niet tot een klim van de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda). Tegenover 3,0 procent meer omzet staat een teruggang van de vergelijkbare ebitda (zonder effect van IFRS-16-regel rond leasecontracten) met 7,0 procent tot 17,3 miljoen euro. Dat impliceert een terugval van de vergelijkbare ebitda-marge van 12,3 naar 11,1 procent voor het derde kwartaal. Na drie kwartalen levert dat een vergelijkbare ebitda-marge op van 10,8 procent ten opzichte van 11,8 procent voor de periode januari tot september 2018.

Halfweg december gaf Balta Group een tradingupdate, waarin werd aangeven dat de karpetten in de VS het minder hebben gedaan in het laatste kwartaal en de prognose om een vergelijkbare ebitda 2019 te realiseren als in 2018 diende getemperd te worden tot een daling met 5 à 10 procent.

Verwachtingen voor 2020

De grote uitdaging voor 2020 wordt ook de winstgevendheid weer op peil te brengen. CEO Cyrille Ragoucy, die de ontslagen Tom Debusschere na de halfjaarcijfers 2018 eerst als interim- en daarna als volwaardige topman kwam aflossen,probeert via het NEXT-programma de neergang om te buigen. NEXT is een verbeteringsprogramma dat stoelt op drie belangrijke pijlers: duurzaam groeien, commercieel meer uitblinken en de kosten verlagen. In het jaar 2020 rekent het bedrijf ook op een verbetering van de winstmarges. Dat is nodig omdat de schuldgraad op 3,9 keer de ebitda aan de hoge kant is.

Waarom een favoriet?

De markt is alle vertrouwen in het bedrijf kwijtgespeeld en loopt in een wijde boog om het aandeel heen. We denken dat operationeel het ergste achter de rug is. De waardering tegen 5,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde tegenover de bedrijfskasstroom (ev/ebitda) is erg redelijk. Voor een winstgevend bedrijf is een waardering tegen 0,4 keer de boekwaarde spotgoedkoop. Het is een teken dat heel veel pessimisme in de koers verrekend zit. Het maakt Balta gevoelig voor een overname. We beschouwen Balta als een serieuze herstelkandidaat. Hou er wel rekening mee dat gezien de cyclische activiteiten en de hoge schuldgraad het aandeel een meer dan gemiddeld risico inhoudt.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 2,61 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 94 miljoen euro

K/w 2018: 23

Verwachte k/w 2019: 25

Koersverschil sinds jaarbegin: -21%

Koersverschil 12 maanden: -22%

Dividendrendement: –

Partner Content