Het oogstseizoen is aangebroken voor Deere

© Deere
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kans is bijzonder groot dat Deere&Company op weg is naar een nieuwe recordwinst. Koersoplevingen zien we als kansen om fraaie winsten binnen te halen.

De grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen nadert het einde van het boekjaar (afsluitdatum 30/10). De resultaten van het derde kwartaal zijn al in augustus bekendgemaakt. Dit jaar zijn de graanprijzen eindelijk beginnen te stijgen, maar de landbouwers vervingen al eerder hun oude tractoren door nieuwe. Deere kan zelfs in de Verenigde Staten een stijgende verkoop van landbouwwerktuigen melden ondanks een daling van het inkomen bij de Amerikaanse boeren.

Deere & Company werd in 1837 door John Deere gesticht. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Deere haalde in het afgelopen kwartaal 65,7 procent van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw en de bosbouw. Daarnaast is er een financiële poot, die zich met het verhuur en de leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt.

Het aandeel van de landbouwactiviteiten daalt door de overname van het Duitse Wirtgen Group, de duurste overname uit de geschiedenis van Deere. De Duitsers zijn gespecialiseerd in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt, … Daarmee wordt de afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw afgebouwd.

Het afgelopen boekjaar was er voor het eerst in vier jaar een omzettoename. Die trend trok Deere in het derde kwartaal van het nieuwe boekjaar door. Het leverde een 32 procent hogere omzet op van 10,31 miljard dollar tegenover 7,81 miljard dollar in dezelfde periode vorig boekjaar. Wirtgen Group was verantwoordelijk voor 17 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom iets minder sterk dan de omzet, met 28 procent tot 1,28 miljard dollar versus 1,00 miljard dollar in dezelfde periode van het vorige boekjaar. De bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten bleef opnieuw onder de verwachting met een stijging van 16 procent door hogere grondstoffenprijzen (zoals staal) en hogere vrachtkosten. Wirtgen (88 miljoen dollar ebit) blijkt een rendabiliteit boven het groepsgemiddelde te kennen.

Per aandeel kwam de winst uit op 2,78 dollar tegenover 1,97 dollar in het derde kwartaal van het boekjaar 2016-2017. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 2,75 dollar per aandeel. De aangepaste winst bedroeg 2,59 dollar per aandeel en deed de landbouwgigant door de hogere kosten onder de analistenconsensus uitkomen. Toch klom het aandeel hoger op basis van rooskleurige vooruitzichten voor het volgende boekjaar 2018-2019. Het management mikt voor het volledige boekjaar 2017-2018 op een omzettoename met 26 procent en een verwachte winst van 3,1 miljard dollar. Dat ligt in lijn met de verhoging van de verwachtingen bij de publicatie van de resultaten van het tweede kwartaal. Dat betekent dat de gemiddelde analistenverwachting voor de jaaromzet 33,6 miljard dollar bedraagt (was 25,9 miljard dollar in het afgelopen boekjaar). De analistenconsensus voor de winst per aandeel bedraagt 9,51 dollar versus 5,95 dollar per aandeel voor het vorige boekjaar. De recordwinst van 9,09 dollar per aandeel uit boekjaar 2012-2013 zal dus meer dan waarschijnlijk sneuvelen.

Conclusie

De kans is bijzonder groot dat Deere&Company op weg is naar een nieuwe recordwinst. Het aandeel staat al ruim een half jaar onder het recordniveau van februari. We denken dat de uiterst sterke koersprestatie van de jongste jaren _ van 80 naar 175 dollar in twee jaar _ niet voor herhaling vatbaar is. Tegen een verwachte koerswinstverhouding van 16 en een verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van ruim 11 is het aandeel lang niet goedkoop meer. Koersoplevingen zien we dan ook eerder als kansen om fraaie koerswinsten binnen te halen.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 156,40 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US244199105

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 50,3 miljard dollar

K/w 2017: 17,5

Verwachte k/w 2018: 16,5

Koersverschil 12 maanden: +24%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content