Hogere omzet, zwakke winstmarge voor Balta

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het rapport over het eerste kwartaal heeft niet tot een trendbreuk geleid voor Balta Group. Het omzetherstel is leuk, maar de winst volgde onvoldoende.

Het rapport over het eerste kwartaal heeft niet tot een trendbreuk geleid voor het aandeel van Balta Group. Het omzetherstel was leuk, maar de winst volgde onvoldoende. Het goede nieuws is dat de groepsomzet in de eerste drie maanden fors hoger lag dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, met een toename van 13,1 procent, van 162,2 miljoen naar 183,5 miljoen euro. 11,5 procentpunt was te danken aan organische groei, de resterende 1,6 procentpunt aan stijgende wisselkoersen.

De omzet klom in de eerste drie maanden vooral bij de afdeling Karpetten (+23,1% van 53,2 naar 65,5 miljoen euro), dankzij het herwonnen marktaandeel in de Verenigde Staten en de nieuwe collecties in Europa. Ook in de divisie Commercial zet het omzetherstel in versneld tempo door (+15,4%, dubbelcijferige groei in de Verenigde Staten, maar blijvende zwakte in Europa). Hoopgevend is ook dat de neergang bij Residential werd gestopt (+2,3% meer omzet, deels door een buffervoorraad van Britse klanten vanwege de brexit).

Tegenover de omzettoename met 13,1 procent stond slechts 3,5 procent meer vergelijkbare recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen), van 16,9 naar 17,5 miljoen euro. Dat impliceert dat het herstel van de rebitda-marge in de tweede helft van 2018 niet doorzet. Integendeel: die marge zakt van 10,4 procent in het eerste kwartaal van 2018 naar een teleurstellende 9,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, tegenover een rebitda-marge van 11,2 procent in het boekjaar 2018 en zelfs 12,2 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. De hogere grondstoffenprijzen blijven aanhouden. Daarnaast zijn er de investeringen voor NEXT, het verbeteringsprogramma van de groep. De drie belangrijke pijlers daarvan zijn duurzaam groeien, commercieel meer uitblinken en de kosten verlagen.

Er is wel duidelijkheid over de opvolging van Tom Debusschere, die na tegenvallende halfjaarcijfers in augustus vorig jaar de laan werd uitgestuurd. De interim-CEO en voorzitter van de raad van bestuur Cyrille Ragoucy werd tot volwaardig topman benoemd. Hij moet de neergang ombuigen, die inzette sinds de tapijtenproducent in juni 2017 op de hoofdmarkt van Euronext Brussel noteert.

Het management wilde bij de publicatie van de jaarcijfers niet verder gaan dan een vlakke rebitda voor 2019, terwijl analisten toch een hoger cijfer in hun spreadsheet hadden gezet. Na de eerste drie maanden begrijpen we waarom. De aandeelhouders krijgen geen dividend voor het boekjaar 2018 (0,08 euro per aandeel bruto voor het boekjaar 2017). Dat is een logische beslissing, aangezien de nettoschuld eind maart verder was opgelopen tot 305,8 miljoen euro door de wijziging in de IFRS-boekhouding (IRFS-16 rond leasingovereenkomsten). Op vergelijkbare basis (exclusief leasingcontracten) blijft de schuldgraad op 3,6 keer de rebitda.


Conclusie

De cijfers van het eerste kwartaal tonen nog geen ommekeer van de rendabiliteit, maar het is een goede zaak dat de omzetval is gekeerd. We gaan ervan uit dat het ergste achter de rug is. Als de cijfers van de komende kwartalen dat bevestigen, zou dat een koersherstel rechtvaardigen. Al mogen we niet blind zijn voor de hoge schuldgraad, die weinig ruimte laat voor onaangename verrassingen. De waardering bedraagt ongeveer 5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Voor een winstgevend bedrijf is een waardering tegen de helft van de boekwaarde echt wel goedkoop. Het maakt Balta gevoelig voor een overname. Hoger dan gemiddeld risico.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,23 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 116 miljoen euro

K/w 2018: 9

Verwachte k/w 2019: 9

Koersverschil 12 maanden: -42%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content